840 miljoen mensen hebben nog altijd geen elektriciteit

public domain (CC0)

Elektriciteitsleidingingen in een dorpje in Ghana. Als er niet meer inspanningen worden gedaan, strandt SDG7 tegen de deadline van 2030 op 650 miljoen mensen (8 procent van de wereldbevolking) die enkel maar kunnen dromen van toegang tot elektriciteit. Negen op tien van deze mensen zullen leven in Afrika ten zuiden van de Sahara.

840 miljoen mensen hebben nog altijd geen elektriciteit. Duurzaam ontwikkelingsdoel 7 (SDG7) zal zonder extra inspanning niet worden gehaald tegen de deadline van 2030, stelt een nieuw energierapport. Vooral Afrika ten zuiden van de Sahara hinkt achterop.

Volgens Tracking SDG7, een rapport van het International Energy Agency (IEA), het International Renewable Energy Agency (IRENA), de Statistics Division van de Verenigde Naties (UNSD), de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Maar dat neemt niet weg dat SDG7 (duurzame en betaalbare energie voor iedereen), wellicht niet zal gehaald worden tegen 2030, de doelstelling die de VN voor ogen hadden.

Als we tegen die datum de armste mensen op aarde willen voorzien van energie, zijn meer inspanningen nodig, luidt de conclusie van het rapport.

Vooruitgang

Het goede nieuws is dat er de laatste jaren wel degelijk vooruitgang werd geboekt wat betreft de toegang tot energie voor de inwoners van arme en afgelegen gebieden in het Zuiden. In 2010 hadden 1,2 miljard mensen geen elektriciteit in huis. Dat daalde naar 1 miljard mensen in 2016 en verder naar 840 miljoen mensen vandaag.

De landen waar het grootste aantal gezinnen recent werden aangesloten op het elektriciteitsnet zijn India, Bangladesh, Kenia en Myanmar. Ook Cambodja, Afghanistan en Nepal zijn groeilanden wat betreft elektrificatie.

Maar, stelt het energierapport, als er niet meer inspanningen worden gedaan, strandt SDG7 tegen de deadline van 2030 op 650 miljoen mensen (8 procent van de wereldbevolking) die enkel maar kunnen dromen van toegang tot elektriciteit. Negen op tien van deze mensen zullen leven in Afrika ten zuiden van de Sahara.

89 procent aangesloten

De laatste tien jaar is gestaag vooruitgang geboekt want elk jaar werden 153 miljoen mensen aangesloten op het net, wat het globale cijfer voor elektrificatie vandaag op 89 procent brengt. De grootste uitdaging ligt in de meest afgelegen gebieden in Afrika waar nog steeds 573 miljoen mensen na zonsondergang in het donker leven. 

Off-grid-oplossingen en mobiele zonnesystemen zullen hier soelaas moeten brengen, stelt het rapport. Wereldwijd hebben off-grid-systemen in 2017 nog 34 miljoen mensen voor het eerst in hun leven aan elektriciteit geholpen.

Ook op vlak van hernieuwbare energietechnologie zijn recent aanzienlijke inspanningen geleverd om de energie-efficiëntie over de hele wereld te verbeteren. Meer inspanningen om duurzame energie te introduceren voor warmteopwekking, koken in gezinnen en transport blijven echter noodzakelijk om SDG7 ook echt te kunnen halen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift