Slechts een vierde van de onderzochte steden haalt WHO-richtlijnen

99 procent van wereldbevolking ademt gevaarlijke lucht in

Igors Jefimovs / Wikimedia (CC BY 3.0)

Een dik deken van smog hang boven Almaty, de voormalige hoofdstad van Kazakhstan

Zowat de hele wereldbevolking ademt lucht in die gevaarlijk is voor de gezondheid, blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. De richtlijnen zijn aangescherpt, omdat ook lage concentraties gevaarlijk blijken.

Een recordaantal van meer dan zesduizend steden in ruim honderd landen meet nu de luchtkwaliteit, stelt de WHO in een nieuw rapport. Daaruit blijkt dat de inwoners van die steden ongezonde concentraties fijnstof en stikstofdioxide inademen.

Amper 23% van de steden die de luchtvervuiling meten, haalt de WHO-richtlijnen.

De cijfers tonen een duidelijk verschil tussen rijke landen en ontwikkelingslanden wat fijnstof betreft. In de rijke landen haalt 17% van de steden de luchtkwaliteitsrichtlijnen van de WHO voor fijnstof. In lage- en middeninkomenslanden is dat voor amper 1 % van de steden het geval. Maar voor stikstofoxiden is er nauwelijks verschil tussen rijke en arme landen. Van de 4000 steden in 74 landen die de concentratie meten, haalt amper 23% de WHO-richtlijnen.

Schade

De medische bewijslast tegen luchtvervuiling neemt toe, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Uit steeds meer studies blijkt dat zelfs lage niveaus van vervuiling schade veroorzaken.

‘Er gaan nog te veel investeringen naar vervuiling, eerder dan naar schone, gezonde lucht.’

Fijnstof kan diep in de longen doordringen en in de bloedbaan terechtkomen, met onder meer cardiovasculaire en respiratoire effecten en ook een duidelijke link met beroerte. Stikstof wordt dan weer in verband gebracht met aandoeningen van de luchtwegen, waaronder astma.

Door die groeiende bewijslast heeft de WHO vorig jaar haar richtlijnen voor luchtkwaliteit strenger gemaakt.

Pandemie

‘Nu we net een pandemie hebben overleefd, is het onaanvaardbaar om nog altijd zeven miljoen vermijdbare sterfgevallen te hebben en talloze vermijdbare verloren jaren van goede gezondheid als gevolg van luchtvervuiling’, zegt Maria Neira, directeur van het Milieudepartement van de WHO. ‘Toch gaan nog te veel investeringen naar vervuiling, eerder dan naar schone, gezonde lucht.’

De huidige energiecrisis is een extra motivatie om sneller over te schakelen op schonere, gezondere energiesystemen, zegt Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘De hoge prijzen, energiezekerheid én de urgentie om de dubbele gezondheidsuitdagingen van luchtvervuiling en klimaatverandering aan te pakken, tonen allemaal de dringende noodzaak om sneller op te schuiven naar een wereld die veel minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.