Aantal bosbranden stijgt sterk in Australië

Het aantal bosbranden in Australië is tussen 2007 en 2013 met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die gisteren (woensdag) zijn gepubliceerd door Australische wetenschappers. De stijging wijst volgens hen op een klimatologische verandering.

  • CSIRO / Wikimedia (CC by 3.0) Een Australische brandweerman aan het werk tijdens een bosbrand. CSIRO / Wikimedia (CC by 3.0)

De wetenschappers van het instituut Csiro en de Universiteit van Tasmanië bestudeerden satellietgegevens van de NASA uit de periode 2007 tot 2013. Ze deden dat niet alleen om het aantal bosbranden vast te stellen, maar ook om een systeem te ontwikkelen dat uitbraken kan voorspellen.

In 2007 telde Australië volgens de onderzoekers gemiddeld 3.284 bosbranden per week. In 2013 was dat gestegen tot 4.595. De stijging was het sterkst vanaf 2011.

Computermodel

De wetenschappers gebruikten de gegevens vervolgens om het ontwikkelde computermodel te testen. Daarbij werden ook factoren als windsnelheid, droogte van de bodem en luchttemperatuur meegenomen. Het systeem bleek met 91 procent zekerheid de plaatsen te kunnen detecteren waar bosbranden hadden plaatsgevonden.

De onderzoekers laten zich niet uit over de vraag of de opwarming van de aarde de oorzaak is van het toegenomen aantal bosbranden. Wel wijzen de data volgens hen op een klimatologische verandering.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society Open Science.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift