'COVID-19 en de economische recessie dreigen de gevaren van drugs nog te verergeren'

Aantal druggebruikers stijgt in tien jaar met 30 procent

Jacksoncam (CC BY 2.0)

Het aantal druggebruikers in de wereld is in tien jaar met 30 procent gestegen. Het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) vreest dat het met de COVID-19-pandemie nog erger wordt, vooral voor de armste mensen.

Ongeveer 269 miljoen mensen gebruikten drugs in 2018, 30 procent meer dan 10 jaar geleden, blijkt uit het UNODC-jaarrapport. Meer dan 35 miljoen mensen lijden aan stoornissen die met drugsgebruik verband houden en ten minste 167.000 mensen sterven aan de gevolgen van drugs.

‘COVID-19 en de economische recessie dreigen de gevaren van drugs nog te verergeren’, zegt UNODC-directeur Ghada Waly. ‘De sociale systemen en gezondheidszorg worden tot het uiterste gedreven.’

Jongeren, vrouwen en armen

De groeiende werkloosheid en de economische crisis treffen de armsten onevenredig hard. ‘Kwetsbare en gemarginaliseerde groepen, jongeren, vrouwen en armen, betalen de prijs voor het wereldwijde drugsprobleem’, zegt Waly.

‘Kwetsbare en gemarginaliseerde groepen, jongeren, vrouwen en armen betalen de prijs voor het wereldwijde drugsprobleem.’

Volgens het rapport nam het drugsgebruik in de periode 2000-2018 veel sneller toe in ontwikkelingslanden dan in geïndustrialiseerde landen. Adolescenten en jongvolwassenen vormen de meerderheid van de gebruikers.

Armoede, beperkt onderwijs en sociale marginalisering blijven de belangrijke oorzaken. Kwetsbare en gemarginaliseerde groepen vinden moeilijker behandeling als gevolg van discriminatie en stigmatisering.

Marihuana

Een studie in Colombia toonde al aan dat consumenten uit de hogere economische klassen vaker drugs gebruiken, terwijl consumenten uit lagere klassen vaker verslaafd zijn.

Marihuana was in 2018 de meest geconsumeerde drug ter wereld. Zo’n 192 miljoen mensen gebruikten het. Opioïden worden door 58 miljoen mensen gebruikt; opioïden zijn verantwoordelijk voor twee op de drie sterfgevallen door drugsgebruik.

Het UNODC schat dat aandoeningen of vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van drugsgebruik goed zijn voor een jaarlijks verlies van 42 miljoen mensenlevens.

Injecteren

Meer dan elf miljoen mensen injecteren drugs. Daarvan hebben er 1,4 miljoen hiv, 5,5 miljoen hepatitis C en 1,2 miljoen hepatitis C en hiv.

Op het vlak van productie beslaat de opiumpapaverteelt, de basis voor opiaten zoals heroïne, 240.800 hectare in vijftig landen. Daarvan ligt 84 procent in Afghanistan, dat een groot deel van Europa, Azië en Afrika bevoorraadt.

Daarna volgen Myanmar en Laos, waarvan de productie is gericht op Zuidoost-Azië en Oceanië. Mexico, Guatemala en Colombia zijn gericht op de Amerikaanse markt.

Cocaïne

De teelt van cocabladeren, de basis voor cocaïne, strekt zich uit over 244.200 hectare wereldwijd. Daarvan bevindt zich 70 procent in Colombia, 20 procent in Peru en ongeveer 10 procent in Bolivia.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
De productiezone voor cocaïne groeide niet, maar door een hogere opbrengst per hectare nam de cocaïneproductie wel toe, zelfs tot een historisch maximum van 1723 ton zuivere cocaïne.

‘Alle regeringen moeten meer solidariteit tonen en steun verlenen, vooral aan ontwikkelingslanden, om de illegale drugshandel aan te pakken.’

Door de COVID-19-pandemie hebben veel landen hun grenzen gesloten, wat de doorvoer van illegale drugs heeft bemoeilijkt. Het heeft gebruikers naar andere producten gedreven, die ook hun gezondheid schaden, aldus het UNODC.

Verenigde Staten

In geïndustrialiseerde landen daalt het drugsgebruik niet. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld gebruikt 18 procent van de mensen die in horeca en voedingsindustrie werken, de entertainmentsector en de managers zijn elk goed voor 13 procent, de bouwsector is goed voor 11 procent.

Markten groeien als gevolg van bevolkingsgroei en verstedelijking. Dat is onder meer het geval in Afrika voor heroïne en Zuidoost-Azië voor methamfetamine.

Meer solidariteit

Met de wereldwijde aandacht voor COVID is internationale samenwerking in de strijd tegen drugs een lagere prioriteit geworden, wat het voor handelaren gemakkelijker maakt om te opereren, zegt Waly.

‘Alle regeringen moeten meer solidariteit tonen en steun verlenen, vooral aan ontwikkelingslanden, om de illegale drugshandel aan te pakken.’

Ontwikkelingslanden hebben ook meer diensten nodig om druggebruikers te behandelen, aldus Waly.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.