Aantal malariadoden in India wellicht 40 keer hoger

Nieuws

Aantal malariadoden in India wellicht 40 keer hoger

06 februari 2012

Het aantal malariadoden in India ligt wellicht veertig keer hoger dan altijd is aangenomen. Een nieuw onderzoek komt aan meer dan 40.000 doden per jaar.

“India telt tussen 30.014 en 48.660 malariadoden per jaar. Gemiddeld sterven elk jaar 40.297 Indiërs aan de door muggen verspreide ziekte”, zegt Padam Singh Pradhan in een interview met de krant The Times of India. “Het aantal malariagevallen bedraagt 9,75 miljoen.”

De officiële cijfers liggen veel lager: 1023 doden in 2010 en 430 vorig jaar.

Padam Singh Pradhan, voormalig hoofd van de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek, is voorzitter van een zestienkoppig wetenschappelijk comité dat in opdracht van de regering de verspreiding van malaria overheid heeft onderzocht.
Het comité heeft zijn materiaal onlangs aan de overheid bezorgd, zegt Pradhan. Over enkele weken wordt het onderzoek afgerond. Dan worden de nieuwe cijfers officieel bekend gemaakt.

1,2 miljoen doden

Enkele dagen geleden maakte ook het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet bekend dat het aantal malariadoden wereldwijd zwaar onderschat is. Malaria zou vorig jaar 1,2 miljoen levens hebben geëist, tweemaal zoveel als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangeeft. Vooral het aantal volwassenen dat aan de ziekte sterft, wordt onderschat, zeggen de onderzoekers. Dankzij nieuwe informaticatechnieken stelden ze dat beeld bij.

Volgens de Lancet-studie stierven vorig jaar 46.800 Indiërs aan malaria. In Afrikaanse landen vallen de meeste malariadoden, maar buiten Afrika is India het land dat het zwaarst wordt getroffen.

Een van de problemen met officiële statistieken is dat ze uitgaan van ziekenhuiscijfers, zegt Christopher Murray, hoogleraar aan het Institute for Health Metrics and Evaluation in Washington, de coördinator van het Lancet-onderzoek. “De meeste mensen die het ziekenhuis bereiken, worden behandeld. Het zijn diegenen die het ziekenhuis niet bereiken, die sterven.”