Pandemie heeft grote impact

Aantal hervestigde mensen is laagste in twintig jaar tijd

Jean Claude Uwihoreye (CC BY-SA 4.0)

Congolese vluchtelingen in het Kiziba vluchtelingenkamp in Rwanda

Het VN-vluchtelingenagentschap (UNCR) heeft vorig jaar het laagste aantal mensen hervestigd in twee decennia tijd. De coronacrisis heeft veel geplande vertrekken vertraagd en landen hanteerden lagere quota om vluchtelingen op te vangen.

Het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR heeft vorig jaar slechts 22.770 mensen kunnen hervestigen. Dat blijkt uit de jaarlijkse statistieken, die het maandag heeft gepubliceerd.

Het gaat om het laagste aantal mensen in twintig jaar tijd. Volgens UNHCR waren er nochtans wereldwijd 1,4 miljoen vluchtelingen op zoek naar een nieuwe, veilige plek om hun leven op te bouwen.

Quota en corona

De daling in het aantal hervestigingen is een rechtstreeks gevolg van het feit dat landen lagere quota om vluchtelingen op te vangen hanteren. Verder speelt ook de impact van de coronacrisis mee. De pandemie heeft ertoe geleid dat geplande vertrekken naar nieuwe bestemmingen voor veel vluchtelingen werden uitgesteld.

‘We kunnen alleen maar hopen dat 2020 een extreme anomalie zal blijken te zijn voor de hervestiging van vluchtelingen’, zegt Gillian Triggs van de UNHCR. ‘We roepen regeringen op om dit jaar meer plaatsen aan te bieden, de behandeling van aanvragen te versnellen en ons te helpen om levens te redden van mensen die het meest in nood zijn.’

‘Vorig jaar was een buitengewoon uitdagend jaar voor veel mensen over de hele wereld, maar nog meer voor vluchtelingen die al in de marge leven en meer dan ooit worstelen om te overleven.’

Hervestiging lukt ondanks pandemie

De pandemie bleek een grote impact te hebben op het aantal vluchtelingen dat in 2020 kon worden hervestigd. Toch is het vluchtelingenagentschap blij dat zeker twintig landen vluchtelingen zijn blijven opvangen gedurende het hele jaar.

‘De hervestiging van vluchtelingen kan dus doorgaan, zelfs tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis, zolang er goede en adequate gezondheids- en veiligheidsprotocollen zijn’, zegt Triggs.

De meeste vluchtelingen die in 2020 elders een plek vonden om te leven waren afkomstig uit Syrië, de Democratische Republiek Congo en Myanmar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.