Aantal mobiele telefoons in Afrika stijgt razendsnel
IPS
20 april 2015
Begin deze eeuw had maar een kleine minderheid in Afrika een mobiele telefoon, vandaag zijn de toestellen er alomtegenwoordig. Ook de smartphone is er aan een opmars bezig, stelt het Pew-onderzoekscentrum vast.
In 2002 had nauwelijks een op de tien inwoners van Tanzania, Oeganda, Kenia en Ghana een mobiele telefoon. Sindsdien is het aantal toestellen er exponentieel gestegen, zegt het Pew-onderzoekscentrum in een nieuw rapport.
Spectaculair
Gemiddeld heeft twee derde van de inwoners in Afrika ten zuiden van de Sahara nu een gsm. In Zuid-Afrika en Nigeria hebben zelfs negen op de tien inwoners er een.
In landen als Ghana is de evolutie spectaculair te noemen. In 2002 had slechts 8 procent een mobiele telefoon, vandaag is dat al 83 procent, meer dan tien keer zoveel in amper dertien jaar.
Sms populairst
Afrikanen gebruiken een gsm vandaag veruit het vaakst om tekstberichten (sms’en) te versturen: 80 procent van de gebruikers sms’te in de twaalf maanden voor het onderzoek (dat in het voorjaar van 2014 plaatsvond). Ook foto- en video-opnames zijn populair (53 procent).
Smartphones, die toegang geven tot het internet, zijn minder wijdverbreid, maar ook hier ziet Pew een sterke groei, vooral bij jongeren: ‘In verschillende landen beschikken al aanzienlijke minderheden over zo’n toestel, in Zuid-Afrika gaat het zelfs al om 34 procent.’ Ter vergelijking: in de VS heeft 64 procent een smartphone.
In landen als Kenia, Oeganda en Tanzania krijgt ook het mobiel bankieren stilaan voet aan de grond, maar daar is het aantal smartphone-bezitters nog altijd kleiner dan 10 procent.
Engels
Wie Engels spreekt, zal sneller een mobiele telefoon kopen.
Wie Engels spreekt of die taal enigszins beheerst, zal sneller een mobiele telefoon kopen, blijkt uit het onderzoek. In Oeganda bijvoorbeeld heeft drie kwart van de mensen die op zijn minst wat Engels begrijpen of spreken zo’n toestel. Bij wie geen Engels kan, daalt het gsm-bezit tot 48 procent.
Vorige maand nog publiceerde Pew een studie over de rol van het Engels in het gebruik van het internet in ontwikkelingslanden. Wie Engels kan, maakt een grotere kans om toegang tot het internet te krijgen.
In Vietnam bijvoorbeeld gaan ruim acht op de tien inwoners die minstens wat Engels kunnen, online, terwijl dat bij wie geen Engels kan, terugvalt tot twee op de tien.
Pew deed het Afrikaanse onderzoek bij zevenduizend inwoners van zeven landen in Afrika ten zuiden van de Sahara: Ghana, Kenia, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika, Tanzania en Oeganda.