Aardbevingen bij Tora Bora

Nieuws

Aardbevingen bij Tora Bora

Evert Govaerts

17 april 2009

Bij twee aardbevingen in Afghanistan zijn officieel 19 doden en 20 gewonden gevallen. Ooggetuigeverslagen spreken van veel meer doden. Deze catastrofe vormt een nieuwe klap voor een gebied dat al in puin ligt door een oorlog.

De twee aardbevingen vonden plaats dichtbij de Pakistaanse grens, op 46 kilometer van Jalalabad en 86 km verwijderd van de hoofdstad Kaboel. De schokken vonden plaats in de provincie Nangarhar, aan de voet van het Tora Bora gebergte. Het gebergte staat bekend als bolwerk van de Taliban. De eerste schok, 5,5 op de schaal van Richter, vond om 4u12 plaatselijke tijd. Twee uur later kwam er dan een tweede schok van 5,1 op de schaal van Richter.
Volgens Haji Said Rahman, districtshoofd van het Khogagyana district waar de aardbevingen plaatsvonden, zijn ongeveer 200 mensen dakloos. “Vier dorpen zijn ernstig beschadigd door de twee aardbevingen”, zei hij tegen AFP. Hij sprak verder nog van 22 doden. Ook meldt AFP ook nog een dat 350 tot 400 dieren die omgekomen zijn.
Al-Jahzeera sprak met twee ooggetuigen uit de dorpen Mir Gadkhel en Sherzad. Die meldden beiden dat er in hun dorp zo’n 40-tal doden zijn gevallen. Deze cijfers zijn echter nog niet officieel bevestigd door de overheid. De politie is nog druk bezig met puin te ruimen. Waarschijnlijk liggen daar nog mensen onder.

Reddingsoperatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de reddingsoperatie toegewezen aan de politie. Volgens het ministerie is de politie vanmorgen vroeg al begonnen met het ruimen van puin en het bergen van de lijken. Minstens negentien lijken zijn ondertussen geborgen.
Jessica Barry van het Internationale Rode Kruis zei tegen Al Jazeera dat de Rode Halve Maan tenten en dekens naar het gebied zal sturen, zodat mensen vanacht bescherming hebben. Zij legt de oorzaak van de ellende mede bij de hevige regenval van afgelopen dagen. “De huizen zijn gemaakt van steen en klei. Door de hevige regenval de laatste dagen is het mogelijk dat de huizen minder stevig op hun grondvesten stonden. Dat kan hebben bijgedragen tot de instorting van sommige huizen.”
Er zijn echter grote zorgen over de veiligheid van de reddingswerkers. In het gebied verschuilen zich namelijk Talibanstrijders. Al Jazeera journalist Todd Bear zei dat de reddingswerkers die naar het gebied vertrokken de dreiging van de Tabliban in het achterhoofd hielden.