Abortusdebat laait op in Argentinië

Nieuws

Abortusdebat laait op in Argentinië

Marcela Valente

30 mei 2005

De twintigjarige Argentijnse Romina Tejerina kan volgende maand tot levenslang veroordeeld worden omdat ze haar pasgeboren dochtertje vermoordde. Tejerina werd zwanger na een verkrachting; de dader ging vrijuit. De dramatische zaak zwengelt het abortusdebat in Argentinië aan.

Tejerina, een vrouw uit de provincie Jujuy, zit al twee jaar in de cel in afwachting van haar proces. De man die haar verkrachtte, een buurman die dubbel zo oud is als de jonge vrouw, werd na 20 dagen van alle schuld vrijgesproken. In een tv-programma verklaarde hij dat hij het kind zijn naam had willen geven. Het proces tegen Tejerina gaat ook over de wanhoop van duizenden vrouwen in Argentinië omdat ze geen baas over eigen buik zijn. Tejerina zocht een arts op toen ze merkte dat ze zwanger was, maar die kon niets voor haar doen.

Zwangerschaponderbreking is in Argentinië enkel in uitzonderlijke omstandigheden toegelaten. Abortus na een verkrachting kan alleen als het slachtoffer geestelijk gehandicapt of mentaal gestoord is, of als de zwangerschap de gezondheid van de vrouw bedreigt.

Ondanks het wettelijke verbod schat het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid dat er elk jaar een half miljoen clandestiene vruchtafdrijvingen plaatsvinden in het land. Eind vorig jaar argumenteerde minister van Volksgezondheid Ginés González dat die massa ingrepen zo een groot gezondheidsrisico inhouden, dat het verstandig zou zijn een debat te beginnen over de legalisering van abortus. Maar dat standpunt wordt niet gedeeld door president Néstor Kirchner en lokte woedende reacties uit van de katholieke Kerk en conservatieve groepen.

Minister González was de drijvende kracht achter de eerste Argentijnse wetten over seksuele en reproductieve gezondheidszorg. Die maakten het onder meer mogelijk dat openbare ziekenhuizen nu gratis contraceptiva verdelen. González zorgde er ook voor dat er een handboek kwam dat ziekenhuispersoneel raad geeft over de behandeling van vrouwen die last hebben van complicaties na een clandestiene abortus. Het handboek wordt volgende maand verspreid in alle ziekenhuizen van het land. Vrouwengroepen klagen dat vooral arme vrouwen misprijzend en slordig behandeld worden als ze naar het ziekenhuis moeten na een slecht uitgevoerde abortus.

De Argentijnse vrouwenbeweging voelt zich gesterkt door de initiatieven van minister González. Vorige week vrijdag lanceerde een coalitie van vrouwenorganisaties uit het hele land een nationale campagne voor het recht op abortus. De actievoerders willen het debat aanzwengelen en handtekeningen verzamelen om het parlement ertoe aan te zetten abortus volledig te legaliseren.

Maar ze zouden zich ook al gelukkig prijzen met wetgevende initiatieven die volgens hen in de goede richting gaan, zoals de toelating van abortus bij alle gevallen van verkrachting of wanneer vast staat dat de foetus niet kan overleven buiten de baarmoeder. Dergelijke wetsvoorstellen genieten veel meer steun in Argentinië. Volgens een studie die dit jaar werd uitgevoerd, is meer dan driekwart van de Argentijnen voor de volledige legalisering van abortus bij zwangerschappen die veroorzaakt werden door verkrachting. Daarentegen vond maar 19 procent van de respondenten dat zwangerschapsafbreking moet kunnen als vrouwen hun kind niet willen. (PD)