Abu Dhabi bouwt groene stad van de toekomst (*)

Nieuws

Abu Dhabi bouwt groene stad van de toekomst (*)

Rudy Pieters

30 juni 2009

Aan de rand van Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, verrijst de stad van de toekomst. Masdar City, zoals de stad heet, zal helemaal op groene energie draaien. CO2 en afval zijn er taboe.

Masdar City wordt 30 kilometer ten oosten van Abu Dhabi gebouwd en moet vijftigduizend mensen gaan huisvesten. Het ontwerp werd getekend door het befaamde architectenbureau van de Brit Norman Foster.
‘Al Masdar’ betekent de bron. De stad mag enkel hernieuwbare energie gebruiken en moet volledig CO2-neutraal zijn. Doorgedreven recyclage moet de stad helemaal afvalvrij maken en het waterverbruik aanzienlijk verminderen. Een ondergronds transportsysteem moet de straten autovrij houden.
Het Duitse Fraunhofer, gespecialiseerd in grootschalige ontwikkelingsprojecten, ondertekende vorige week een overeenkomst met de Abu Dhabi Future Energy Company. Beide gaan nauw samenwerken bij de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. Zonne-energie zal daarbij een belangrijke rol spelen.

Ambitieuze voorbeelden

Fraunhofer beschikt onder meer over het befaamde Instituut voor Zonne-energiesystemen (ISE). “Om een snelle omschakeling van onze huidige energiebevoorrading naar een bevoorrading op basis van hernieuwbare energieën mogelijk te maken, hebben we ambitieuze voorbeelden nodig”, zegt ISE-directeur professor Eicke R. Weber.
Masdar City werkt samen met gereputeerde organisaties en bedrijven van over de hele wereld. “We willen de ontwikkeling van innovatieve duurzame technologieën versnellen en die wereldwijd beschikbaar maken”, zegt sultan Al Jaber, ceo van het bedrijf dat begin dit jaar het contract van 1,6 miljard dollar binnenhaalde om Masdar City te bouwen. “Het is onze overtuiging dat wereldwijde samenwerking nodig is om dit doel te bereiken.”

Positie behouden

De Abu Dhabi Future Energy Company is eigendom van de Mubadala Company, de investeringsarm van de machthebbers van het emiraat.
Abu Dhabi heeft de op twee na grootste olievoorraad ter wereld maar gaat toch op zoek naar alternatieven. In tegenstelling tot de meeste andere OPEC-leden ziet het emiraat hernieuwbare energiebronnen niet langer als een bedreiging.
Tegen 2020 wil het emiraat 7 procent van zijn energie uit schone bronnen halen. Al Jaber ziet dat als een “natuurlijk evolutie”: Abu Dhabi moet zijn positie als grote energieleverancier van de wereld behouden. Vanuit die ambitie wil Abu Dhabi van Masdar City ook een belangrijk onderzoekscentrum voor duurzame ontwikkeling maken.
(*) Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘De wereld wordt groen: 20 succesverhalen’. De bijdragen illustreren dat overal ter wereld werk wordt gemaakt van de broodnodige groene revolutie.