Acacia's redden mangrovewouden

Nieuws

Acacia's redden mangrovewouden

Fulgence Zamblé en Michée Boko

13 augustus 2007

De Ivoriaanse milieuorganisatie “SOS Forêts” wil bij elk dorp rond de lagune van Ebrié nabij Abidjan vijf hectare acaciabos aanplanten. Op die manier wil ze voorkomen dat de mensen hout gaan kappen in de ecologisch waardevolle mangrovebossen, die in vijftien jaar twee derde van hun oppervlakte verloren.

Het mangrovebos in de lagune van Ebrié in het zuidoosten van Ivoorkust was in 1990 nog 15.000 hectare groot. Daarvan schiet intussen nauwelijks 5.000 hectare over. De rest verdween als brandhout of bouwmateriaal. De bomen vervullen nochtans een belangrijke rol in het ecosysteem: ze gaan bodemerosie tegen en hun wortelgestel biedt beschutting aan jonge vissen.
“De overexploitatie van de mangrove van Abidjan (de economische hoofdstad van Ivoorkust, nvdr) heeft ervoor gezorgd dat verschillende planten- en dierensoorten zijn verdwenen”, zegt de Ivoriaanse Milieuminister Daniel Ahizi Aka.
Om de ontbossing tegen te gaan is de Ivoriaanse milieuorganisatie “SOS Forêts” begonnen met een project voor het “herstel van de biodiversiteit en de ruimtelijke ordening in de kustzones.” Het initiatief kost ruim 33.000 euro die afkomstig zijn uit de Global Environment Facility van de Verenigde Naties, een fonds voor milieubescherming in ontwikkelingslanden.
De blikvanger van het project is het initiatief om rond elk dorp vijf hectaren acaciabomen aan te planten, zodat de mensen hun brandhout niet meer in de mangrovewouden gaan halen. “We kozen bewust voor een snelgroeiende houtsoort”, zegt Mathieu Egnankou van SOS Forêts, “Na enkele maanden kunnen de dorpelingen genoeg hout vinden om te koken. Vissoorten die momenteel aan het verdwijnen zijn kunnen intussen terugkeren, en ook de krokodillen.”
Het pilootproject in het dorp Attaba begint intussen eerste resultaten op te leveren. Elke familie komt er een keer per week hout sprokkelen. Om een duurzame omgang met het bos te garanderen is het verboden bomen om te hakken.
Het project stuitte aanvankelijk om weerstand, omdat de dorpelingen vreesden zonder brandhout te komen zitten. “Maar na een tijdje werden we ons ervan bewust dat het belangrijk was voor onze toekomst en die van onze kinderen om bij te dragen tot de bescherming van het milieu”, zegt Charles Agba, lid van de commissie die het pilootproject in het dorp opstartte.
SOS Forêts promoot verder ook het gebruik van meer efficiënte houtkachels, die toelaten met één vuurtje twee kookpotten op te warmen. Dat laat toe het gebruik van brandhout met de helft te verminderen. Koken op gas is niet zo geliefd, omdat het als onveilig wordt beschouwd en vooral te duur. Een fles gas kost tussen 15 en 35 euro terwijl volgens cijfers van de Verenigde Naties bijna 50 procent van de Ivorianen moet rondkomen met minder dan twee dollar per dag.
Volgens Mathieu Egnankou van SOS Forêts moet er nog veel meer gebeuren om die dieren en planten in Ivoorkust te beschermen: “Er is vandaag de dag zo goed als geen beleid voor mileubescherming in Ivoorkust.”