34 miljoen mensen wereldwijd op de rand van catastrofale honger

Acute hongersnood dreigt in twintig landen

Rasheedhrasheed / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Hoewel de meerderheid van de getroffen landen in Afrika ligt, stijgt de acute honger ook sterk in andere regio’s: van Afghanistan in Azië en Syrië en Libanon in het Midden-Oosten tot Haïti in het Caraïbische gebied.

In twintig landen dreigt in de komende maanden honger, waarschuwen de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP). De instellingen pleiten voor snelle hulp om het tij te keren.

In Jemen, Zuid-Soedan en Noord-Nigeria is de situatie het meest alarmerend, staat in een dinsdag gepubliceerd rapport. In sommige regio’s in Zuid-Soedan en Jemen kampen gezinnen nu al met ernstige tekorten.

Hoewel de meerderheid van de getroffen landen in Afrika ligt, stijgt de acute honger ook sterk in andere regio’s: van Afghanistan in Azië en Syrië en Libanon in het Midden-Oosten tot Haïti in het Caraïbische gebied.

Momenteel kampen meer dan 34 miljoen mensen wereldwijd met een “acute noodsituatie” waarin ze nog één stap verwijderd zijn van catastrofale hongersnood, stelt het rapport. De Verenigde Naties delen voedselonzekerheid in vijf categorieën in, van minimaal (1) tot catastrofaal/hongersnood (5).

COVID en oorlog

‘In veel regio’s is het plantseizoen net begonnen of begint het binnenkort’, zegt FAO-directeur QU Dongyu. ‘We mogen de kans niet laten schieten om de voedselproductie te beschermen, te stabiliseren of zelfs te verhogen.’

De VN-organisaties verwachten dat geweld in de komende maanden zal toenemen.

Het Wereldvoedselprogramma wijst erop dat conflicten, klimaatschokken en de COVID-19-pandemie de situatie erger maken. Om het tij te keren, zegt hij, moeten de gevechten stoppen, moeten hulpverleners toegang krijgen tot kwetsbare gemeenschappen voor levensreddende hulp en is dit jaar 5,5 miljard dollar aan hulp nodig.

De VN-organisaties verwachten dat geweld in de komende maanden zal toenemen in delen van onder meer Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Nigeria, Mozambique, Somalië, Zuid-Soedan en Soedan.

La Niña

COVID-19 heeft in talloze landen wereldwijd impact en maakt ze kwetsbaarder voor economische schokken. De economische neergang is het grootst in Latijns-Amerika en de situatie zal zich daar naar verwachting het traagst herstellen.

In het Midden-Oosten kampen Jemen, Syrië en Libanon met snelle devaluatie van hun munt en torenhoge inflatie.

Als gevolg van het klimaatfenomeen la Niña worden klimaatextremen verwacht in april en mei, die eveneens honger kunnen veroorzaken, onder meer in Afghanistan, Madagaskar en de Hoorn van Afrika. Tot slot zijn er zorgen over sprinkhanenplagen in Oost-Afrika en aan de Rode Zeekust.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.