Afghaanse Taliban bereid tot onderhandelen over vrede?
Simon Davidse
19 februari 2015
De Taliban zouden bereid zijn om te onderhandelen over vrede in Afghanistan. Dat meldt het persbureau Reuters. De boodschap kwam binnen via een Pakistaanse legeroverste, en werd bevestigd per telefoon door een vertegenwoordiger van de Afghaanse Taliban. Vandaag al zouden vertegenwoordigers van de VS en de Taliban samenkomen in Qatar.
Indien de ontmoeting werkelijk plaatsvindt, zouden het de eerste rechtstreekse vredesgesprekken zijn sinds de VS in 2001 Afghanistan binnenvielen. Niet dat pogingen ontbraken, maar de eisen van de Taliban waren meestal zo extreem dat de onderhandelingen gedoemd waren te mislukken.
Maar er is hoop dat het deze keer wel zal lukken. ‘Ze hebben hun bereidheid getoond’, zei een anonieme legeroverste tegen Reuters. ‘Zulke dingen gaan niet zo vlot, maar de Taliban geeft duidelijk signalen dat het bereid is om te praten’. De Pakistaanse opperbevelhebber Raheel Sharif bezocht de Afghaanse president Ashraf Ghani eerder deze week en gaf toen al te kennen dat de Taliban bereid zouden zijn om te onderhandelen over vrede.
De Pakistaanse opperbevelhebber Raheel Sharif bezocht de Afghaanse president Ashraf Ghani eerder deze week en gaf toen al te kennen dat de Taliban bereid zouden zijn om te onderhandelen over vrede.
Ook een vertegenwoordiger van de Taliban zei tegen Reuters dat hun onderhandelaars in Qatar zouden bijeenkomen voor een eerste ronde vredesgesprekken met de Amerikaanse overheid.
Het bericht werd echter tegengesproken door het Witte Huis. Bernadette Meehan van de National Security Counsil zei dat Washington verzoening toejuicht indien die geleid wordt door Afghanistan, maar dat er geen ontmoetingen gepland waren.
Waar de bereidheid om te praten van de Taliban juist vandaan komt is niet duidelijk. Voor Ghani, die al langer met de Taliban rond de tafel wil, is het alvast een opsteker. Hij zou met Pakistan een akkoord hebben gevonden om de Taliban onder druk te zetten vredesonderhandelingen te beginnen.
Veel zal ook afhangen van Moellah Mohammed Omar, de leider van de Afghaanse Taliban, die in het verleden pogingen tot onderhandelen blokkeerde. ‘De ultieme beslissing komt van hem’, meent Raheel Sharif.
Het is wel vreemd dat de Taliban met de VS rond de onderhandelingstafel gaan zitten. De rol van de VS in het conflict wordt immers steeds kleiner nu buitenlandse troepen het land verlaten.