Afrika begint eigen gsm’s te maken

Nieuws

Afrika begint eigen gsm’s te maken

Joren Gettemans

01 oktober 2008

In Oost-Afrika worden verschillende gsm-fabrieken opgestart om te voldoen aan de lokale vraag. In Rwanda rollen de eerste gsm’s al van de band en ook in Kenia en Ethiopië zijn grote investeringen gepland.

Rwanda is het eerste Oost-Afrikaanse land dat een eigen gsm-fabriek kreeg, een joint venture tussen de Rwanda Information Technology Authority en Chinalink Digital and Technology (CDT). Het bedrijf investeerde 355.000 euro in een productielijn die tweehonderd toestellen per dag assembleert, en liet weten dat het op termijn nog meer wil investeren om de productie te verdriedubbelen.
De toestellen zijn relatief goedkoop en worden samengesteld uit ingevoerde onderdelen, waarop geen invoerrechten betaald moeten worden. Er wordt voorlopig één model geproduceerd onder de Rwandese merknaam “Alira”, maar er zouden nog twee bijkomende modellen in de pijplijn zitten. De telefoons zijn voor het eerst geprogrammeerd in het Kinyarwanda, een officiële taal in Rwanda naast Frans en Engels.
De telefoon zal harde concurrentie krijgen op de Rwandese markt, onder meer van Europese merken als Nokia, maar CDT lonkt al meteen naar naburige markten als Oost-Congo, Oeganda en Tanzania.
Er wacht de Rwandese fabriek heel wat navolging op het Afrikaanse continent. Eerder deze maand kondigde ook de Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG voor een miljoen euro investeringen aan in een assemblagefabriek in Kenia. Het bedrijf maakt zich sterk dat de fabriek gsm’s in Kenia 15 procent goedkoper kan maken. Ook in Mozambique is een fabriek gepland. Het Maleisische M-mobile heeft er investeringen aangekondigd in een een assemblagelijn voor vijftig tot zeventigduizend telefoons per maand. Het Chinese ZTE Corp kondigt dan weer investeringen aan voor meer dan 3,6 miljoen euro in een fabriek in Ethiopië.