Afrika hekelt Amerikaanse landbouwsubsidies

Nieuws

Afrika hekelt Amerikaanse landbouwsubsidies

Joyce Mulama

17 april 2006

Twintig Afrikaanse landbouwminsters hebben de Verenigde Staten vrijdag opgeroepen de subisides te schrappen die Afrikaanse boeren uit de markt dringen.

We moeten druk blijven zetten op de VS om te kappen met de landbouwsubidies, want die staan onze ontwikkeling in de weg, zegt Moody Awori, de Keniaanse vicpresident die vrijdag in Nairobi een ééndaagse bijeenkomst van landbouwminsters van de Afrikaanse Unie opende.

De ministers vinden dat de VS moeten aangeven wanneer ze het mes willen zetten in de gehate steunmaatregelen. Het onderwerp is cruciaal in de internationale onderhandelingen over een verdere liberalisering van de wereldhandel die dit jaar afgerond zouden moeten raken. De huidige onderhandelingsronde, die vooral zou moeten ingaan op de noden van de ontwikkelingslanden, begon eind 2001 in Doha (Katar), maar liep al enkele keren vast, onder meer op het protectionisme van de rijke landen in de landbouwsector.

Volgens de internationale hulporganisatie Oxfam streken Amerikaanse katoenboeren tussen 1999 en 2005 meer dan 18 miljard dollar (15 miljard euro) subsidies op. De marktwaarde van het katoen dat ze in die periode produceerden, bedroeg volgens de organisatie niet veel meer - 23,4 miljard dollar (19,5 miljard euro). In Afrika zijn ongeveer 20 miljoen boeren afhankelijk van de katoenteelt. Afrikaanse producentenlanden pleiten al sinds 2002 voor de afschaffing van de Amerikaanse katoensubsidies, maar tot hiertoe vergeefs. (PD)