Afrika moet duurzamer beleggers werven
Rien Vandermeersch
21 juni 2007
Volgens de Britse denktank, Economist Intelligence Unit staan buitenlandse beleggers te trappelen om geld te lenen aan Afrikaanse landen en bedrijven. Omari Issa, het hoofd van Investment Climate Facility for Africa, is niet onder de indruk.
Slechts 2 procent van alle directe investeringen in de wereld gaan naar Afrika. Twee jaar geleden werd nog gewaarschuwd dat de schuldkwijtschelding aan arme Afrikaanse landen voor een verdere daling van buitenlands investeringsgeld zou zorgen. De realiteit toont intussen dat er heel wat nieuwe beleggers richting Afrika kijken. De investeerders worden aangetrokken door de hoge opbrengsten die in Afrika gerealiseerd kunnen worden.
Afrika in de lift
In vergelijking met de afgelopen decennia groeien de Afrikaanse economieën, de inflatie is laag en de wisselkoersen stabiel. Recente cijfers van het Internationale Muntfonds zijn hoopgevend. De landen in de Sub Sahara regio zijn voor het derde jaar op rij met gemiddeld 6 % gegroeid en de 7 % zal spoedig bereikt worden. Deze cijfers zijn grotendeels te danken aan de hoge prijzen voor olie en andere grondstoffen.
Investeringslust aanwakkeren
Op de voorbije G8-top in Heiligendamm, Duitsland, stonden de Afrikaanse investeringen hoog op de agenda. Gastvrouw Angela Merkel ziet private investeringen als onontbeerlijk om de armoede te bestrijden in Afrikaanse landen. Vorig jaar ging er voor het eerst sinds 1999 meer privégeld naar Afrika dan internationale financiële hulp.
Deze private beleggers moeten aangemoedigd worden en daarnaast moeten de handelsbelemmeringen en de corruptiepraktijken in overheidskringen verdwijnen. Een toename van vrede en democratie zou volgens Merkel ook een positief effect hebben op de investeringslust van beleggers. De leidende industrielanden en Rusland beloofden in totaal 44,5 miljard euro vrij te maken voor het zuidelijke continent.
Duurzame werving
Volgens critici zou Afrika te veel geld pompen in campagnes en promotiereizen om nieuwe investeerders aan te trekken, terwijl het te weinig doet om de bestaande beleggers te behouden. ‘Dit is niet verstandig, aangezien nieuwe investeerders bij hun voorgangers ten rade gaan om duidelijkheid te krijgen over het Afrikaanse investeringsklimaat en daarop hun investeringsbeslissingen baseren’, zegt Omari Issa, de directeur van het betrekkelijk nieuwe internationale Afrikaanse fonds, Investment Climate Facility for Africa (ICF). Dit publiek-privaat partnerschap werd in 2006 opgericht om het ondernemingsklimaat in Afrika aantrekkelijker te maken.
In de kou
‘Bestaande investeerders worden slecht behandeld’, vervolgt Issa. ‘Deze manier van werken moet van vandaag op morgen veranderen als we echt meer investeringen willen aantrekken.’ Issa ondervond in de telecomsector dat het tot vijf keer duurder is om nieuwe geldschieters aan te trekken dan om de bestaande te onderhouden. Deze logica volgend, pleit Issa ervoor meer efficiënt te werken door bestaande investeerders tevreden te houden in plaats van enorme bedragen te spenderen aan het aantrekken van buitenlandse investeringsmissies.