“Afrika moet komst malariavaccin voorbereiden”

Nieuws

“Afrika moet komst malariavaccin voorbereiden”

Susan Anyangu

05 november 2009

Wetenschappers hebben aangekondigd dat ze na twintig jaar onderzoek dicht bij een malariavaccin staan. De verwachting is dat het vaccin binnen vijf jaar goedgekeurd wordt. Onderzoekers zeggen dat Afrika de vaccinatie nu al moet voorbereiden.

Het vaccin RTS,S van GlaxoSmithKline Biologicals is zijn laatste testfase ingegaan in zeven Afrikaanse landen. Het gaat om het eerste vaccin dat een hoge mate van efficiëntie vertoont en de laatste testfase bereikt.
Professor Wilfred Mbacham, hoogleraar biotechnologie aan de Universiteit van Yaoundé in Kameroen, zegt dat Afrikaanse regeringen nu al aan de organisatie van de vaccinatie moeten beginnen te denken. Anders dreigen miljoenen mensen de vaccinatie mis te lopen.
De procedures om het vaccin goed te keuren zijn bijvoorbeeld zwak in Afrika, zegt Mbacham. Regeringen moeten ook de financiering van de vaccinatie voorbereiden en al duidelijk afbakenen welke bevolkingsgroepen zullen worden ingeënt en waar en hoe vaak dat moet gebeuren.

Zestienduizend kinderen

De derde testfase zal de efficiëntie nagaan bij zestienduizend kinderen in twee leeftijdsgroepen, van zes tot twaalf weken, en van vijf tot zeventien maanden. De tests vinden plaats in Kenia, Burkina Faso, Tanzania, Mozambique, Ghana, Malawi en Gabon.
Gezondheidsexperts waarschuwen dat mensen de bestaande preventiemaatregelen, zoals met insecticide behandelde muskietnetten, niet mogen verwaarlozen. “Als het vaccin wordt goedgekeurd, dan zal men deze maatregelen blijven toepassen”, zegt Michael MacDonald van het malariaprogramma van het VS-Agentschap voor Internationale Ontwikkeling.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er 247 miljoen gevallen van malaria in 2006. Een miljoen mensen stierf aan de ziekte, de meeste waren Afrikaanse kinderen.