Afrika smeekt om steun voor onderwijs

Nieuws

Afrika smeekt om steun voor onderwijs

MANDISJ MAJAVU

16 juni 2009

Op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Kaapstad pleitten activisten en wetenschappers voor een dringend reddingsplan van acht biljoen dollar voor het noodlijdende onderwijssysteem in Afrika. Ze kregen geen gehoor.

“Met steunmaatregelen voor bedrijven help je precies diegenen die ons in deze situatie hebben gebracht”, zegt Salim Vally, onderzoeker aan de Onderwijsunit van de Universiteit van Witwatersrand. “Goed onderwijs voor jonge kinderen is essentieel voor de maatschappij om zich te ontwikkelen, en daar zouden de middelen naartoe moeten gaan.”
Temidden van de economische crisis is het probleem van de Afrikaanse geletterdheid echter van de agenda gevallen, ondanks een recente studie van Oxfam die uitwijst dat in West-Afrika alleen al 65 miljoen mensen ongeletterd zijn.

Vrouwelijke armoede

Terwijl de leiders van het continent praten over een versterking van de regionale blokken in een poging om de internationale handel te stimuleren, zegt Oxfam-onderzoekster Caroline Pearce dat met 40 miljoen ongeletterde vrouwen in de Economische Unie van West-Afrikaanse staten (Ecowas) de armoede er stilaan “vervrouwelijkt”.
Het gebrek aan onderwijs beperkt de vooruitzichten van de Afrikaanse vrouwen op verbetering van hun levenskwaliteit. Lage onderwijsniveaus leiden tot vroeger trouwen en kinderen krijgen en beperken de toegang tot economische middelen. Van Afrikaanse vrouwen wordt verwacht dat ze langer werken dan mannen, in slecht betaalde banen en slechte omstandigheden.
In de Ecowas zijn enkel de bevolking van Ghana, Nigeria en Kaapverdië voor twee derden geletterd. Van de tien landen met de grootste ongeletterdheid in de wereld, zijn er zeven in West-Afrika.

Reddingsplan

Volgens Pearce kunnen de West-Afrikaanse regeringen het probleem niet op zichzelf oplossen, maar moet er een reddingsplan komen. “Het zal een dure aangelegenheid worden om 14 miljoen kinderen meer naar de scholen te krijgen en tot 65 miljoen jongeren te leren lezen. Daarvoor moeten 750.000 leerkrachten opgeleid worden, scholen gebouwd worden en boeken en materiaal voorzien worden”, zegt ze. Kwijtschelding van de schulden zou al een stap in de goede richting zijn.
Die boodschap was ook op het WEF duidelijk te horen. De Zuid-Afrikaanse Communistische Partij (SACP) vindt dat de schuld “immoreel” is. Veel Afrikaanse landen staan immers in de schuld bij “voormalige koloniale machten die Afrika tijdens die kolonisatie geëxploiteerd en misbruikt hebben”, zegt SACP-woordvoerder Malesela Maleka.