Afrika telde meer dan 1 miljoen klimaatvluchtelingen in 2015

Klimaatverandering dwong meer dan 1 miljoen Afrikanen in 2015 hun huizen te verlaten. Rampen troffen 33 landen op het continent, blijkt uit cijfers van het Displacement Monitoring Centre en de Noorse Vluchtelingenraad.

  • DFID (CC BY 2.0) Klimaatvluchtelingen zijn in Afrika geen nieuw fenomeen. In 2011 ontvluchten duizenden Somali de droogte in de hoorn van Afrika DFID (CC BY 2.0)

Van de in totaal 3,5 miljoen nieuwe vluchtelingen in Afrika ging het in 1,1 miljoen gevallen om mensen die moesten vluchten voor natuurrampen, staat in het Africa Report on Internal Displacement. De natuurrampen leidden daarnaast tot grotere voedselonzekerheid.

Overstromingen

Overstromingen waren in 2015 de belangrijkste oorzaak van onmiddellijke ontheemding. In de zes jaar voorafgaand aan 2015 moesten 14 miljoen mensen hun huis verlaten als gevolg van overstromingen.

In Ethiopië sloegen 104.000 mensen in 2015 op de vlucht voor het water. Tegelijkertijd zette droogte de landbouwproductie en voedselvoorziening onder druk.

De onderzoekers stellen dat afwisselende perioden van overstromingen en droogte in landen als Malawi kunnen leiden tot een toename van het aantal ontheemden in de toekomst. In januari vorig jaar werd infrastructuur vernietigd en vee gedood als gevolg van overstromingen. Ook moesten honderdduizenden mensen hun huis verlaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift