Afrika verkoopt zijn handelsmarkten op Wall Street

Nieuws

Afrika verkoopt zijn handelsmarkten op Wall Street

Joy Elliott

18 mei 2003

Afrika is rijk aan grondstoffen, maar arm aan financiële middelen. Wie investeert op een van de achttien handelsbeurzen op het Afrikaanse continent, kan de zaak van zijn leven doen. Dat was de boodschap op het recente African Capital Markets Development Forum in het financiële hart van New York.

Sommige investeringen in Afrika hebben een opbrengst van 200 procent. Hoeveel denk je kan Microsoft nog groeien ?, vroeg Ndi Okereke-Onyuike, directeur-generaal van de Nigerian Stock Exchange. Elk land heeft een beurs nodig. Beurzen brengen de rijkdom die nodig is voor ontwikkeling en armoedebestrijding op lange termijn.

De achttien Afrikaanse handelsplaatsen zijn Botswana, Ivoorkust, Egypte, Ghana, Kenia, Malawi, Mauritius, Marokko, Mozambique, Namibië, Nigeria, Zuid-Afrika, Swaziland, Tanzania, Tunesië, Uganda, Zambia en Zimbabwe. Negen van de beurzen ten zuiden van de Sahara, Zuid-Afrika uitgezonderd, stegen tussen 2000 en 2002 met 15,2 procent, zo meldt het African Stock Markets Handbook van Cyrille Nkontchou. In dezelfde periode daalde de beurs van Zuid-Afrika met 13 procent, die van de VS met 37,7 procent en die van Groot-Brittannië met 38,9 procent.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei in een voorgelezen verklaring dat de toestand in Irak het voor Afrika nog moeilijker heeft gemaakt om investeerders te lokken. Toch wordt er elke dag vooruitgang geboekt, ondanks tegenslagen doe zelfs de rijkste en machtigste landen de moed zouden doen verliezen.

Annans plaatsvervangster Louise Frechette zei dat de meeste Afrikaanse landen momenteel vrede en democratie kennen. Het New Partnership for African Development (NEPAD)heeft ervoor gezorgd dat rechtszekerheid en de strijd tegen corruptie de prioriteiten van zowel het bedrijfsleven als de Afrikanen zelf zijn geworden, zei Frechette. Het NEPAD krijgt veel kritiek van Afrika-activisten omdat het gebaseerd zou zijn op de economische recepten van de Wereldbank en het IMF.

Onder te toehoorders waren enkele succesvolle zakenlui van Afrikaanse origine, zoals investeringsbankier Harold Doley en Frank Savage, topman bij het Africa Millennium Fund van de Amerikaanse regering. Ook de Ghanees Tony Nkrumah Brobbeh, vice-voorzitter van de Bank of New York, was van de partij.

Op de beurs van New York staan zeven Afrikaanse bedrijven genoteerd, zes uit Zuid-Afrika en een uit Ghana, die samen 26 miljoen dollar waard zijn. Het handelsvolume in Afrikaanse aandelen steeg tussen 1999 en 2003 met 700 procent.

Joy Elliott

xml=3

Ref: af na if dv