Afrika verliest invloed in Wereldbank

Nieuws

Afrika verliest invloed in Wereldbank

Hilaire Avril

17 mei 2010

Het stemgewicht van opkomende economieën in de Wereldbank is met ruim 3 procent toegenomen. Maar het Afrikaanse aandeel is met een derde afgenomen.

Achttien landen uit Afrika ten zuiden van de Sahara hebben een deel van hun zo al bescheiden invloed in de Wereldbank moeten prijsgeven. Nigeria en Zuid-Afrika zijn het hardst geraakt, hun stemgewicht is met ongeveer 10 procent afgenomen. Alleen het olierijke Soedan heeft zijn stemmenaandeel zien toenemen.
De Wereldbank, die ontwikkelingsprojecten financiert, krijgt al lang de kritiek dat de landen die ze helpt, niet echt vertegenwoordigd zijn in haar bestuur. De landen van Afrika ten zuiden van de Sahara, waar veel programma’s voor armoedebestrijding op gericht zijn, zijn nu goed voor 6 procent van de stemmen in de Wereldbank.

Hervormen

De laatste jaren heeft de Wereldbank op die kritiek proberen te antwoorden. Ze gaf aan dat ze haar bestuur zou hervormen en meer gewicht zou toekennen aan de begunstigde landen. In oktober nog verklaarde ze “het stemgewicht van de kleinste arme landen te zullen beschermen”.
Maar op 25 april werden stemrechten zo hervormd dat het aandeel van China (met 1,64 procent), Zuid-Korea (0,58 procent), Turkije (0,55 procent), Mexico (0,5 procent) en Singapore (0,24 procent) toenam. Volgens eigen economische definities van de Werelbank behoren Zuid-Korea en Singapore tot de landen met hoge inkomens, terwijl Mexico en Turkije middeninkomenslanden zijn.
Duncan Green, onderzoekshoofd van Oxfam, een organisatie voor armoedebestrijding, zegt dat de Wereldbank zijn beloftes ten aanzien van Afrika niet is nagekomen. “De hervorming weerspiegelt de verschuiving in het wereldwijde bruto binnenlands product, en komt dus de grote opkomende economieën ten goede, niet de trager groeiende economieën in Afrika.”
Sebastien Fourmy van Oxfam-Frankrijk zegt dat deze hervorming “een poging is om op goede voet te staan met de belangrijke opkomende wereldspelers, zoals China en Brazilië, in de hoop dat ze een grotere bijdrage zullen leveren aan de financiering van de Bank.”
Het Bretton Woods Project, een Britse organisatie die de Wereldbank en het IMF in de gaten houdt, zei onlangs in een rapport dat de Wereldbank “op overweldigende wijze gedomineerd zal blijven door rijke landen”. “Ontwikkelingslanden vertegenwoordigen 80 procent van de wereldbevolking en van het lidmaatschap van de Bank”, stelde het rapport. “Het is daar dat de meeste activiteiten van de Bank plaatsvinden.” En toch “blijft haar bestuur onwettig en achterhaald.”