Afrikaanse burgemeesters binden strijd aan met klimaatverandering
Joren Gettemans
04 maart 2009
In het Keniaanse Nairobi hebben burgemeesters van 33 Afrikaanse hoofdsteden en andere metropolen op het continent een akkoord gesloten om hun steden te wapenen tegen de klimaatverandering.
Afrikaanse steden dragen relatief weinig bij tot de uitstoot van broeikasgassen, maar ze krijgen wel te maken met de effecten van de klimaatverandering. “De klimaatverandering is niet gisteren begonnen, en niet in Afrika”, zei Adam Kimbisa, burgemeester van Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania.
Na twee dagen vergaderen ondertekenden de burgemeesters vrijdag (27 februari) de Verklaring van Nairobi. Ze beloven bij de ontwikkeling van hun stad rekening te houden met de klimaatproblematiek. De burgemeesters spraken ook af om internationaal een gemeenschappelijke stem te laten horen in de aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen eind dit jaar.
Directeur Anna Tibaijuka, hoofd van het Human Settlements Programme van de Verenigde Naties, is blij met het resultaat van de conferentie. “Ik ben tevreden dat de resultaten van de conferentie zich niet opnieuw beperken tot veel lovenswaardige uitspraken, maar een realistische oproep tot collectieve actie zijn”, zegt ze.
Kwetsbaar
“Alle landen moeten samenwerken in de strijd tegen de klimaatverandering”, zei Marie-Antoinette Alexis, burgemeester van de hoofdstad Victoria op de Seychellen. “Onze 116 eilanden liggen op de frontlinie. We kunnen onze stranden, ons toerisme, ons land en onze manier van leven verliezen als we niet snel iets ondernemen.”
Maar het zijn niet enkel steden aan de kust die zich ernstig zorgen maken. Mahamat Zène Bada, burgemeester van de Tsjadische hoofdstad N’djamena, zei dat onregelmatige neerslag en houtkap rond de stad geleid hebben tot enorme overstromingen in 1999, 2001 en 2008.