Afrikaanse modeleconomie zwicht voor verleiding buitenlandse leningen

Nieuws

Afrikaanse modeleconomie zwicht voor verleiding buitenlandse leningen

Vusumuzi Sifile

12 juli 2009

Botswana heeft in juni 1,5 miljard dollar (1 miljard euro) geleend van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en overweegt verdere leningen bij de Wereldbank en het Ontwikkelingsfonds van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (Opec). Twintig jaar lang speelde de Afrikaanse ‘modeleconomie’ het klaar zonder buitenlandse kredieten, en critici vragen zich af of het verstandig is met die traditie te breken.

Botswana is een belangrijke diamantproducent en kon daardoor aanzienlijke deviezenreserves aangleggen. Maar de diamantsector slabakt door de internationale crisis, net nu er geld nodig is om een relance voor te bereiden. De regering in Gaborone koos daarom voor een buitenlandse kapitaalinjectie om een aantal belangrijke economische hervormingen door te voeren om de effecten van de crisis op te vangen.
Botswana wil onder meer staatsbedrijven privatiseren, de competitiviteit van Botswaanse bedrijven verhogen, zijn handelsbeleid bijsturen en de financiële sector in het land hervormen.

Relanceplan

“Met de lening van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank zullen we de vraag opkrikken, wat de private sector zal ontwikkelen en banen zal scheppen”, verklaarde minister van Financiën en Ontwikkeling Baledzi Gaolathe in het parlement.
In februari had Gaolathe nog aangegeven dat Botswana genoeg deviezenreserves had. Dat werpt de oppositie hem nu voor de voeten. De tegenstanders vrezen dat de leningen net voor nog meer economische problemen zullen zorgen. “De lening bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank dient vooral om het begrotingstekort te financieren”, zegt Dumelang Saleshando, de woordvoerder van de oppositionele Congrespartij van Botswana (BCP). “We lenen 11 miljard pula, en het deficit bedraagt 13 miljard pula. De minister zegt niet waarom er nu geld geleend wordt in plaats van de reserves aan te spreken.”
Ook het Nationaal Front, een andere oppositiepartij, vindt dat Botswana beter zijn reserves aanspreekt. De zakenwereld oordeelt dan weer dat buitenlands geld in de economie pompen verstandig is in deze crisistijden. “Ik geloof dat de gevolgen van de crisis ernstiger zullen zijn als de regering geen stimulusgeld  binnenhaalt” zegt Modiri Mbaakanyi, de voorzitter van de Botswaanse Federatie van Handel, Industrie en Nijverheid (BOCCIM).
Onafhankelijk analist Keith Jefferies vindt dan weer dat de regering in de eerste plaats weer moet zorgen voor financiële discipline. Leningen zijn geen duurzame financieringsbron voor overheidsuitgaven”, oordeelt hij.