Afvalrecycling komt langzaam op stoom in Griekenland

Nieuws

Afvalrecycling komt langzaam op stoom in Griekenland

Peter Taberner

24 juli 2007

Griekenland mag dan wel de bakermat van de Europese democratie zijn, inzake afvalverwerking was het lange tijd de rode lantaarn. Daar lijkt stilaan verandering in te komen nu 4,3 van 10 miljoen Grieken een blauwe afvalbak voor recycleerbaar huishoudelijk afval hebben gekregen.

Het laatste rapport van de Griekse Corporatie voor Hergebruik en Recycling (Herrco) laat zien dat de recyclage van huishoudelijk afval aanzienlijk is gestegen, hoewel uit 2005 geen goede cijfers beschikbaar zijn. Herrco is een non-profitorganisatie die gefinancierd wordt door commerciële bedrijven.
De blauwe afvalbakken zijn bedoeld om huishoudelijk afval te recycleren. Daarnaast richten de inspanningen zich op zwerfafval. In 337 gemeenten werden meer dan 25.000 openbare vuilnisbakken op straat geplaatst. Dit is vijf keer het aantal vuilnisbakken dat in 2004 beschikbaar was. De actie wijst op een groeiend milieubewustzijn in een land dat op dat gebied lange tijd achter liep in Europa.
“We willen het programma verder uitbreiden”, zegt een woordvoerder van Herrco, “Maar we zijn daarvoor afhankelijk van de medewerking van lokale autoriteiten. De recyclageprogramma’s die gekoppeld zijn aan de blauwe container moeten uitgevoerd worden door de betreffende gemeente.”
De recyclage-industrie verwerkte in 2006 186.500 ton industrieel afval, zegt Herrco in het rapport over 2006. Er werd ruim 50.000 ton huishoudelijk afval gerecycleerd.
Net als in sommige andere Europese landen blijven illegale stortplaatsen een groot probleem in Griekenland. In heel Europa neemt het aantal meldingen over illegale storten toe. Een goed ontwikkelde Europese aanpak van het probleem laat echter op zich wachten.
“Het is moeilijk vergelijken omdat we geen maatstaven hebben waaraan we kunnen afmeten welke landen het goed of slecht doen”, zegt Barbara Helffrich, woordvoerder van de Europese Commissie. “Griekenland heeft zijn eigen problemen. De economie is daar de afgelopen tien jaar gegroeid en dat heeft bijgedragen aan de huidige situatie.”
De EU heeft zich een aantal doelen gesteld op het gebied van recyclage. Tegen 2011 moet 60 procent van alle huishoudelijk afval, glas, papier en karton, 50 procent van alle metalen, 22,5 procent van alle plastic en 15 procent van het hout, gerecycleerd worden.