Al meer dan 6.000 doden door mazelenepidemie Congo

Nieuws

Wereldgezondheidsorganisatie vraagt extra geld om uitbraak te stoppen

Al meer dan 6.000 doden door mazelenepidemie Congo

Al meer dan 6.000 doden door mazelenepidemie Congo
Al meer dan 6.000 doden door mazelenepidemie Congo

IPS

09 januari 2020

De mazelenepidemie in de Democratische Republiek Congo heeft inmiddels meer dan zesduizend slachtoffers geëist. De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt om extra geld om de uitbraak te stoppen.

© Unicef / Thomas Nybo

Een mobiel vaccinatieteam van Unicef reist per boot langs de Kasai rivier in Congo om kinderen in de meer afgelegen streken van het land in te enten tegen de mazelen

© Unicef / Thomas Nybo

Sinds begin 2019 werden 310.000 verdachte gevallen gerapporteerd. Meer dan 18 miljoen kinderen werden gevaccineerd, maar in sommige regio’s is de vaccinatiegraad laag. Een kwart van de gerapporteerde gevallen betreft kinderen jonger dan vijf jaar. Deze groep is het meest kwetsbaar.

Trage respons

“We doen ons uiterste best om deze epidemie onder controle te krijgen”, zegt Matshidiso Moeti, regiodirecteur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Afrika. “Maar om echt resultaat te boeken moeten we voorkomen dat jonge kinderen onnodig risico lopen te overlijden aan een ziekte die te voorkomen is met een vaccin.”

De epidemie verergert door de lage vaccinatiegraad onder kwetsbare groepen, ondervoeding, zwakke gezondheidszorgsystemen, uitbraken van andere ziekten, gebrekkige toegang tot de zorg door kwetsbare groepen en onveilige situaties waardoor in sommige gebieden traag gereageerd wordt.

Oudere kinderen

Gebrek aan geld is nog steeds een probleem dat het succesvol bestrijden van de epidemie in de weg zit. Tot nu toe werd 27,6 miljoen dollar bijeengebracht. Nog eens 40 miljoen dollar is echter nodig voor een plan om in zes maanden tijd de vaccinaties uit te breiden naar de leeftijdscategorie van 6 tot 14 jaar oud. Dat plan omvat ook verbetering van de behandeling, voorlichting en versterking van het zorgsysteem.

“We erkennen de inzet van de regering als het gaat om het bestrijden van de epidemie en zijn dankbaar voor de generositeit van onze donoren”, zegt Armédée Prosper Djiguimdé, WHO-functionaris in DRC. “Maar er moet meer gebeuren. Duizenden Congolese gezinnen hebben hulp nodig om de last van deze langdurige epidemie te verlichten. Dat kan niet zonder adequate financiering.”