Alarm over afname zeevogels bij Schotland

Winfried Bruenken (CC BY-SA 2.5)

De Kaapse jan-van-gent, die alleen in Zuid-Afrika en Namibië broedt, loopt een hoger risico om uit te sterven door de overbevissing van sardines en ansjovis. Sinds de jaren 1950 nam hun aantal met minstens de helft af.

Door overbevissing en klimaatverandering zijn opnieuw twee zeevogels, de drieteenmeeuw en de Kaapse jan-van-gent, op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN beland. De populatie van de drieteenmeeuw bij Schotland is dramatisch gedaald sinds 2000.

De International Organisation for the Conservation of Nature (IUCN) nam het besluit de vogels op de rode lijst te plaatsen na onderzoek van Birdlife International. Dat stelt dat sinds 2000 het aantal broedende drieteenmeeuwen gedaald is met 87 procent op de Schotse Orkney- en Shetlandeilanden en met 96 procent op Saint Kilda. Wereldwijd nam de soort sinds de jaren 1970 met ongeveer 40 procent af.

De drieteenmeeuw vindt minder geschikt voedsel door veranderingen in de oceaan. Daardoor hebben de kolonies in de noordelijke Atlantische oceaan en de Pacific moeite om hun jongen te voeden. Volwassen vogels lopen ook het risico om als bijvangst in vistuig terecht te komen en kampen met de toenemende vervuiling. Op de Faröer-eilanden en Groenland wordt bovendien op deze vogels gejaagd.

Jan-van-gent

De Kaapse jan-van-gent, die alleen in Zuid-Afrika en Namibië broedt, loopt een hoger risico om uit te sterven door de overbevissing van sardines en ansjovis. Sinds de jaren 1950 nam hun aantal met minstens de helft af.

‘Om het gebrek aan voedsel te compenseren, volgen deze vogels nu vissersschepen en eten ze weggegooide visresten. Maar dat is een soort junk food, waar kuikens langzamer van groeien en moeilijker op overleven’, zegt Christina Hagen van Birdlife in Zuid-Afrika.

Sneeuwuil

Birdlife International constateerde ook dat de populatie sneeuwuilen in de Verenigde Staten en Canada kleiner is dan gedacht. Hun aantal nam met 64 procent af sinds de jaren 1970. Cijfers over de Europese populatie zijn er niet.

Het goede nieuws is dat de kroeskoppelikaan, die vooral in het zuidoosten van Europa voorkomt, zich enigszins hersteld heeft. Dankzij beschermingsmaatregelen is hun aantal sinds de jaren negentig verviervoudigd. In Nieuw-Zeeland nam ook de populatie van twee soorten kiwi’s toe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.