Alarmerend veel vrouwen op Bali hebben seksuele aandoening

Het Indonesische eiland Bali kent een “alarmerend hoog” aantal vrouwen met een seksueel overdraagbare ziekte of baarmoederhalskanker. De Indonesische president wil via familieplanning vrouwen sterker maken en meer kansen geven op een beter leven.

  • Anton Muhajir (CC by-nc 2.0) In Bali, ligt het aantal soa’s en baarmoederhalskankers “alarmerend hoog”. Het gaat vooral om vrouwen die op de markt werken, weinig tijd hebben of laag opgeleid zijn. Anton Muhajir (CC by-nc 2.0)

Ngengh Tike is eind dertig maar ze ziet eruit alsof ze minstens vijftig jaar is. Elke dag draagt ze acht uur lang bamboe manden op haar hoofd gevuld met leveringen voor de lokale handelaren in de grootste traditionele markplaats in Bali, Pasar Badung.

Op het einde van de week heeft ze daar 18 dollar (16,50 euro) mee verdiend, een som die ze gebruikt voor de aankoop van voedsel, andere huishoudelijke uitgaven en de opvoeding van haar tien jaar oude zoon. Voor een dokter blijft geen geld meer over, zegt Tike, die last heeft van een genitale infectie.

Contraceptie

Ook Nyoman Sulastri, een andere kruier en halftijdse verkoopster, houdt geen geld meer over om zichzelf te laten behandelen door een arts voor haar seksueel overdraagbare aandoening (soa), noch voor de aankoop van contraceptie.

Beide vrouwen zijn sterk afhankelijk van de zorgen van het gezondheidscentrum Yayasan Rama Sesana (YRS), een lokale hulporganisatie.

Het centrum ligt in de nabijheid van de markt en richt zich op de vrouwen die 67 procent uitmaken van de werkkrachten op de marktplaats. Zij kunnen terecht in het YRS voor een check up en basiszorg voor seksueel overdraagbare ziekten. Ook worden er gratis condooms uitgedeeld.

Populaire bestemming

In Bali, een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Azië, ligt het aantal soa’s en baarmoederhalskankers “alarmerend hoog”, zegt Luh Putu Upadisari, de oprichter van YRS. ‘Het gaat vooral om vrouwen die op de markt werken, weinig tijd hebben of laag opgeleid zijn’, zegt Upadisari.

Een combinatie van deze drie factoren maakt de vrouwen bijzonder kwetsbaar voor seksuele aandoeningen. ‘Vele van hen lijden aan zware soa’s, baarmoederhalskanker of hiv/aids.’

In haar gezondheidscentrum behandelde ze op tien jaar tijd al 21.000 vrouwen.

Familieplanning

Tijdens de openingstoespraak van de Internationale Conferentie over Familieplanning vorige week sprak de president van Indonesië, Joko Widodo, zijn wens uit om tegen 2030 ‘een wereld uit te bouwen waar vrouwen en meisjes de kracht hebben om voor zichzelf te beslissen wanneer ze kinderen willen krijgen, en de geboortes kunnen spreiden zodat zowel de moeders als de baby’s meer kans hebben op een beter leven.’

Babatunde Osotimehin, de directeur van het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), gaat hiermee akkoord. Hij verwijst naar het belangrijkste doel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) dat zegt dat ‘niemand mag achterblijven’.

‘Toegang tot familieplanning redt levens en geeft mensenlevens een andere wending’, zegt Osotimehin.

Melinda en Bill Gates

Volgens de organisatie Familieplanning 2020 (FP2020) gebruiken 290,6 miljoen vrouwen moderne anticonceptie, maar miljoenen anderen gebruiken niets.

Om deze kloof te dichten heeft de Melinda en Bill Gates Foundation, een van de grootste donoren op vlak van familieplanning, aangekondigd dat ze 120 miljoen dollar extra zal investeren in de komende drie jaar.

Dat geld zal besteed worden aan belangenbehartiging, verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening inzake anticonceptie en de ondersteuning van programma’s rond familieplanning.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben wereldwijd meer dan 500 miljoen mensen een genitale infectie (herpes). Meer dan 290 miljoen vrouwen zijn drager van het humaan papillomavirus (HPV), een van de belangrijkste veroorzakers van soa’s en baarmoederhalskanker.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.