Algen zetten koraalriffen in het donker
Emilio Godoy (IPS)
06 oktober 2014
In Midden-Amerika worden koraalriffen niet alleen door verbleking bedreigd. Ook de groei van algen speelt hen steeds meer parten.
Verbleking als gevolg van de klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor koraalriffen wereldwijd. Ook in Midden-Amerika is dat het geval. Amper 8 procent van de Caraïbische riffen is er nog bedekt met levende koralen.
Het fenomeen doet zich niet overal voor. In Panama zijn niet alle koraalriffen aan verbleking onderhevig. Maar daar nemen algen de rol van boeman over.
Geen licht
De alg groeit in het ecosysteem en blokkeert het licht. Daardoor sterft de koraal.
Voor de Panamese kust, in het Nationaal Park Coiba en rond de Perlas-eilanden, “is de diversiteit van koralen en soorten gelijk gebleven de laatste jaren, we hebben geen verbleking vastgesteld, wel de groei van een alg. En die vormt een bedreiging voor het rif”, zegt José Casas, onderzoeker van Internationale Martieme Universiteit van Panama (Umip).
De alg groeit in het ecosysteem en blokkeert het licht. Daardoor sterft de koraal. Ook in Colombia en Mexico zijn deze algen gesignaleerd.
De Umip volgt de situatie op de voet, in samenwerking met onder meer de Autonome Universiteit van Baja California in Mexico. In maart en augustus hebben onderzoekers peilingen gedaan, in november doen ze dat nog eens.
Haaien en walvissen
Panama heeft 290 vierkante kilometer koraalriffen, met bijna honderd verschillende soorten koraal, zowel aan Atlantische als Grote Oceaan.
Het koraalrif is van levensbelang voor de ontwikkeling en voeding van onder meer haaien, walvissen, ansjovis, haring en schildpadden.
Aan de Caraïbische kust van Panama hebben onderzoekers wel verbleking vastgesteld. Het Amerikaanse tijdschrift Coral Reefs meldde in mei onder meer verbleking van koraalriffen aan de eilandengroep Bocas del Toro.
Volgens Angang Li en Matthew Reidenbach, onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Virginia, zullen tegen 2084 bijna alle koraalriffen met uitsterven bedreigd zijn als gevolg van verbleking. Ze baseerden zich op recente patronen in de waterstromen en pasten die toe op de scenario’s voor klimaatverandering voor 2020, 2050 en 2080.
Verbleking is een gevolg van de stijgende watertemperatuur. Koraalriffen in kouder water maken meer kans om te overleven.