Alternatieve radio verovert internet

Nieuws

Alternatieve radio verovert internet

Patricia Grogg

20 november 2005

Alternatieve radiostations bereiken via internet een steeds groter publiek. Dat bleek tijdens de Wereldtop over de Informatiemaatschappij in Tunis, die vrijdag werd afgesloten. In vijf jaar tijd heeft ons publiek zich uitgebreid naar 145 landen, zegt María Suárez Toro, mede-oprichter van Feminist International Radio uit Costa Rica.

De radioreportages die we op internet zetten, worden gedownload en uitgezonden door andere alternatieve radiostations. Daarnaast bereiken we de gevestigde media, die naar onze live-reportages luisteren en ons als nieuwsbron gebruiken, zegt ze. Het radiostation zendt uit in Spaans en Engels, wat volgens Suárez vrouwengroepen Latijns-Amerika, Azië, Afrika, Europa en Noord-Amerika met elkaar verbindt.

Feminist International Radio maakte in Tunis live-reportages, onder meer tijdens het seminar ‘Expression Under Repression’, georganiseerd door het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (Hivos). Tijdens dat seminar werden presentaties gehouden over het gebruik van weblogs als alternatieve informatiebron in landen als Zimbabwe, Iran en China.

Via alternatieve communicatiebronnen komt informatie naar buiten over onderwerpen die van grote kranten en persbureaus vaak weinig aandacht krijgen, zegt Inés Farina van het persbureau Pulsar. Farina omschrijft het persbureau als ‘de stem van de stemlozen’. Pulsar is een initiatief van de Latijns-Amerikaanse en Caribische tak van de World Association of Community Radio Broadcaters (Amarc-Alc), die communicatie wil democratiseren door contact tussen journalisten en maatschappelijke bewegingen te bevorderen. Pulsar heeft kantoren in Uruguay, Mexico, Brazilië en Argentinië en verstrekt aan nationale en regionale gratis media informatie uit de eerste hand over ontwikkelingen in de regio.

De WSIS-top trok talloze vertegenwoordigers van alternatieve media, die vooral kwamen voor informatie over de mogelijkheden die internet biedt voor het verspreiden van nieuws over hun prioriteiten. We zijn bezig uit te groeien tot een multimedia-organisatie,zegt Rosalinda Hernández, mede-oprichter van het feministische maandblad La Cuerda. Het blad werd in 1998 opgericht in Guatemala heeft een oplage van 20.000. Naast de gedrukte uitgave beginnen we volgend jaar met een radioprogramma via internet. Misschien dat daarna ook videoversie volgt, zodat we ook de uithoeken van het land kunnen bereiken waar veel analfabetisme is. (JS)