Gebied draagt nu bij aan opwarming van de aarde

Amazonewoud stoot nu meer CO2 uit dan het opneemt

CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Waar het tropische woud vroeger een cruciaal wapen was in de strijd tegen de klimaatverandering - het fungeerde als een opslagplaats voor de uitstoot van broeikasgassen - draagt het nu zelf bij aan de opwarming van de aarde.

Verontrustend nieuws uit het Amazonegebied: het woud dat voorheen te boek stond als “de longen van de aarde” stoot nu meer broeikasgassen uit dan het opneemt. Vooral bosbranden zijn de boosdoener, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Ontbossing en de klimaatverandering hakken zwaar in op het vermogen van het grootste regenwoud op aarde om broeikasgassen te absorberen. Volgens een studie die woensdag verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature stoot de Amazone momenteel een miljard ton koolstofdioxide (CO2) per jaar uit.

Waar het tropische woud dat negen landen beslaat vroeger een cruciaal wapen was in de strijd tegen de klimaatverandering - het fungeerde als een opslagplaats voor de uitstoot van broeikasgassen - draagt het nu zelf bij aan de opwarming van de aarde.

Toenemende ontbossing

De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door branden, aangezien de opgeslagen CO2 daardoor vrijkomt. Bovendien zijn er daardoor steeds minder bomen beschikbaar om CO2 te absorberen. Die branden komen vaker voor door de toenemende droogte, maar in veel gevallen worden ze aangestoken om grond vrij te maken voor soja- en veeteelt.

‘Het slechte nieuws is dat het verbranden van bossen tot drie keer meer CO2-uitstoot leidt dan dat het bos opneemt’, zegt hoofdauteur van de studie Luciana Gatti van het Braziliaanse National Institute for Space Research aan de Britse krant The Guardian.

En het probleem neemt alleen maar toe. Sinds 1970 zijn de tropische bossen in Amazonië met 17 procent afgenomen. Momenteel is de ontbossing gestegen tot het hoogste punt in 12 jaar, het aantal bosbranden bereikte in juni het hoogste niveau sinds 2007. De Braziliaanse president ligt onder vuur door milieuorganisaties omdat de ontbossing onder zijn bewind sterk toenam.

Voor dit grootschalige onderzoek werden negen jaar lang luchtstalen boven het Amazonegebied afgenomen met kleine vliegtuigjes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.