Ambitieus vijfjarenplan voor Oeganda
Kirsten Behets
22 april 2010
De Oegandese president Yoweri Museveni lanceerde op 21 april een Nationaal Ontwikkelingsplan (NDP) in de Oegandese hoofdstad Kampala. De belangrijkste doelstelling van het vijfjarenplan is om Oeganda meer economische stabiliteit te bieden, meldt de Oegandese krant New Vision.
Het Nationaal Ontwikkelingsplan (NDP) dat door president Museveni werd voorgesteld is erg ambitieus. Het plan werd opgesteld door het Nationaal Planbureau (NPA) en bevat heel wat doelstellingen die ze tegen 2015 moeten bereiken. Zo zou het aantal mensen dat leeft onder de armoedegrens van 31% naar 25% moeten zakken. Dat is nog drie procent lager dan wat de Millenniumdoelstellingen voor ogen hadden.
Museveni zet in het plan de uitbreiding van infrastructuur en de privé sector centraal. Op die manier zou Oeganda zijn economische potentieel moeten vergroten tegen 2015. ‘Een grote fout van vele Afrikaanse economieën is hun geringe aantal markten. Wij willen dat de privé sector de drijvende motor is voor groei en ontwikkeling. Daarom zou de regering hen de mogelijkheid moeten bieden om dat ook daadwerkelijk te kunnen doen,’ aldus president Museveni op voorstelling van het NDP.
Bereid tot omkoping
Concreter willen Museveni en de Oegandese regering met het ontwikkelingsplan Oeganda hervormen tot een land met een gemiddeld inkomen. Het jaarlijkse inkomen van iedere Oegandees zou tegen 2015 minstens 670 euro moeten bedragen. Momenteel ligt dat jaarlijkse inkomen rond de 380 euro.
Om het inkomen van de Oegandezen omhoog te krijgen, moet de werkloosheid omlaag en het aantal studenten omhoog. Een herziening van het onderwijssysteem is volgens Museveni dan ook noodzakelijk. ‘We moeten hooggeschoolde Oegandezen hier zien te houden zodat ze geen betere oorden gaan opzoeken. Ik ben bereid om hen om te kopen om dat te bereiken,’ aldus Museveni.
18 miljard euro
Om de inkomstenstijging te kunnen verwezenlijken, is het noodzakelijk om jobs te creëren. Het creëren van jobs en het verbeteren van infrastructuur gaan in het NPA hand in hand. Door het aanleggen of heraanleggen van wegen en spoorwegen gaat zowel de werkgelegenheid als de infrastructuur van Oeganda erop vooruit.
Nog meer jobs zijn er te vinden in het westen van Oeganda, daar werden twee olievelden ontdekt goed voor zo’n 2 miljard olievaten. Hier moeten zowel arbeiders als ingenieurs aangeworven worden om een raffinaderij te bouwen en een oliepijpleiding te leggen tot in de hoofdstad Kampala.
Het ambitieuze plan van Museveni en zijn regering zou volgens het Nationale Planbureau bijna 18 miljard euro kosten. ‘Met dat geld wordt Oeganda in plaats van een plattelandssamenleving een land met een gemiddeld inkomen,’ zegt Museveni.
Planning is cruciaal
De Oegandese parlementsleden zijn niet te spreken over de lancering van het NPA. ‘Ze lanceren een document dat wij nog niet goedgekeurd hebben. Ik kan mijn goedkeuring niet geven als er geen debat is geweest,’ zegt parlementslid Simon Oyet in New Vision.
Ook de voorzitter van de Africa Peer Review Mechanism, Prof. Adebayo Adedeji, is voorzichtig. ‘Een goede planning is de ruggengraat van de hervorming. Een land zonder visie gaat ten onder. Niet plannen betekent falen, goed plannen is kiezen voor vooruitgang.’
Thomas Richardson, de vertegenwoordiger van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), vindt het plan veelbelovend: ‘Het ontwikkelingsplan bevat de juiste strategische prioriteiten door te investeren in infrastructuur en knelpunten in de samenleving op te lossen.’
Hoge moedersterfte
Hoewel het ontwikkelingsplan veelbelovend klinkt om Oeganda te laten heropleven, moet er op sommige vlakken nog een hele weg worden afgelegd. Het moedersterfte ligt er nog steeds erg hoog en dat terwijl dat cijfer wereldwijd spectaculair daalde volgens cijfers van Lancet.
Ook qua gezondheidszorg heeft Oeganda nog heel wat werk. Volgens de Daily Monitor hebben vele ziekenhuizen in Oeganda dit jaar hun maandelijkse toelage van de regering nog niet gekregen. Hierdoor zijn bepaalde medicijnen niet aangekocht en is het slecht gesteld met de hygiëne aangezien poetsvrouwen niet werken zonder uitbetaald te worden. Als het geld niet snel komt, vrezen sommige ziekenhuizen dat ze moeten sluiten zegt de Daily Monitor.
Het Ministerie van Volksgezondheid erkent het probleem: ‘Er zijn problemen met het uitbetalen, maar daar wordt aan gewerkt.’