Amerikaans imago verbetert gestaag onder Obama

Nieuws

Amerikaans imago verbetert gestaag onder Obama

Jim Lobe

07 maart 2011

De wereld keek in 2010 positiever naar de Verenigde Staten dan in 2009. Het is voor het derde jaar op rij dat het Amerikaanse imago verbeterde. Dat blijkt uit de jaarlijkse landenrating die BBC World Service vandaag (maandag) vrijgaf. Andere opvallende stijgers zijn Brazilië en Zuid-Afrika.

Bijna de helft (49 procent) van de bijna 29.000 respondenten zei dat de invloed van Washington “vooral positief” was in 2010. 20 procent, vooral respondenten uit moslimlanden, zei dat de Amerikaanse invloed “vooral negatief” was.

Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het onderzoek in 2007, toen slechts 28 procent een positieve invloed van Washington zag en 52 procent een negatieve. 2007 was het jaar vóór de verkiezing van Barack Obama tot president van de VS.

Obama-effect

“Je ziet een consolidering van het Obama-effect”, zegt Steven Kull, directeur van het Program on International Policy Attitudes (PIPA) van de Universiteit van Maryland. “Er zelfs een verbetering in sommige landen met een moslimmeerderheid, vooral in Indonesië, maar de zaken bewegen ook aanzienlijk in Turkije.”

Anti-Amerikaanse gevoelens waren zeer sterk na de invasie in Irak in 2003. Ruim een derde (35 procent) van de Turkse respondenten zei nu dat ze de Amerikaanse invloed gunstig inschatten, een jaar geleden dacht slechts 13 procent daar zo over. De negatieve beoordelingen in Turkije daalden van 70 naar 49 procent.

In Egypte daalden de positieve beoordelingen van de VS van 45 procent naar 26 procent. Het onderzoek vond plaats in december, vóór de volksopstand tegen president Moebarak.

De landen die het gunstigste beeld hadden van de VS, waren de Filipijnen (90 procent), Ghana (84 procent), Nigeria (76 procent) en Zuid-Korea (74 procent). De negatieve beoordelingen waren het sterkst in China (53 procent), Egypte (50 procent), Turkije (49 procent), Canada (47 procent) en Pakistan (46 procent).

Het onderzoek vond plaats in 27 landen in de hele wereld. Daarvan gaven 19 landen de VS een positieve beoordeling en 6 landen een negatieve; in twee landen hielden positief en negatief elkaar in evenwicht.

Brazilië en Zuid-Afrika

De respondenten moesten 16 landen en de Europese Unie beoordelen. Duitsland kreeg de meeste positieve waarderingen (62 procent), Iran was het minst populair (16 procent).

De kijk op Brazilië (49 procent positief) verbeterde het sterkst in 2010, meer dan 9 procentpunten ten opzichte van het vorige onderzoek. “Men percipieert Brazilië als een land dat het economisch goed doet terwijl dat in de rest van de wereld niet het geval is”, zegt Steven Kull. “De transitie naar een vrouwelijke president verliep rustig, en Lula toonde zich in zijn buitenlands beleid autonoom en onafhankelijk, wat bij de rest van de wereld een beeld van zelfvertrouwen opriep.”

Ook Zuid-Afrika zag zijn rating gevoelig stijgen (van 35 naar 42 procent positieve ratings), wellicht een gevolg van de zichtbaarheid die het land kreeg tijdens het wereldkampioenschap voetbal vorige zomer. “De mensen zagen waarschijnlijk meer van Zuid-Afrika dan vroeger, ze ontdekten dat het land de transitie onder Mandela achter zich gelaten heeft”, zegt Kull.

16 landen beoordeeld

De 27 landen waar het onderzoek plaatsvond, waren Canada, de VS, Mexico, Brazilië, Peru, Chili, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Rusland, Turkije, China, India, Pakistan, Japan, Zuid-Korea, de Filipijnen, Indonesië, Australië, Egypte, Ghana, Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika.

De 15 landen die de respondenten moesten beoordelen, waren de VS, Canada, Brazilië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Japan, Noord-Korea, Zuid-Korea, China, India, Pakistan, Iran, Israël en Zuid-Afrika.

Lees ook: China is minst populair in West-Europa.