2023 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen
Amerikaans rapport: 2023 brak alle klimaatrecords
De concentratie van broeikasgassen, de globale temperatuur op land en in de oceaan en de zeespiegel: in 2023 zijn zowat alle klimaatrecords gesneuveld. Dat blijkt uit een omvangrijk rapport van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA.
Het rapport, met data van bijna zeshonderd wetenschappers in zestig landen, biedt de meest uitgebreide update over de staat van het klimaat op aarde. En alle indicatoren staan op rood.
Te beginnen met de gemiddelde temperatuur, die vorig jaar al 0,55 tot 0,60 graad Celsius boven het gemiddelde van 1991-2020 liet noteren. Dat maakt van 2023 het warmste jaar sinds het begin van de metingen eind 19de eeuw.
Oceanen
Mede door klimaatfenomeen El Niño lag de temperatuur aan het zeeoppervlak 0,13 graad Celsius hoger dan het vorige record van 2016. Elke individuele maand van juni tot december was goed voor een nieuw record, en 94 procent van het zeeoppervlak werd in 2023 blootgesteld aan minstens één mariene hittegolf.
In de afgelopen halve eeuw heeft de oceaan meer dan 90 procent van de overtollige energie opgeslagen die door broeikasgassen en andere factoren in het systeem van de aarde is vastgehouden. De wereldwijde gemiddelde zeespiegel steeg voor het twaalfde opeenvolgende jaar en staat nu 101,4 millimeter boven het gemiddelde van 1993, toen de satelliethoogtemetingen begonnen.
Gevolgen
De gevolgen van al die records laten zich voelen. Hittegolven en droogtes droegen vorig jaar bij aan enorme bosbranden over de hele wereld. Tijdens het late voorjaar en een recordwarme zomer brandde ongeveer 15 miljoen hectare bos in Canada, meer dan het dubbele van de ergste bosbranden in 1989. Bijna een kwart miljoen mensen werden geëvacueerd en de rook trof regio's in heel Canada en grootsteden als New York en Chicago. Griekenland werd geconfronteerd met de grootste bosbrand in de geschiedenis van de Europese Unie.
Tegelijk blijft de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer toenemen. Zowel CO2, methaan als lachgas bereikten vorig jaar nieuwe records. Het wereldwijde gemiddelde van CO2 in de atmosfeer stijgt nu met zo’n 2,5 deeltjes per miljoen per jaar.