Amerikaanse burgers voeren strijd op tegen fossiele brandstoffen

Nieuws

Amerikaanse burgers voeren strijd op tegen fossiele brandstoffen

Kanya D'Almeida

09 september 2011

Amerikaanse burgers voeren de strijd tegen fossiele brandstoffen op, met acties en burgerlijke ongehoorzaamheid over het hele land.

In de voorbije weken werden bijna duizend mensen opgepakt voor het Witte Huis tijdens protesten tegen de controversiële Keystone XL-pijpleiding, die olie uit de omstreden Canadese teerzanden naar de VS moet voeren. Het project draagt niet alleen in grote mate bij tot de klimaatverandering, zeggen de tegenstanders, het bedreigt ook grote stukken waardevol natuur- en waterwinningsgebied.

Fraccen

De acties tegen de pijpleiding waren nog niet koud, of honderden actievoerders, omwonenden en wetenschappers bestormden woensdag een conferentie rond gasprojecten in Philadelphia. Ze eisten een moratorium op het zogenaamde “fraccen” (fracking of hydraulic facturing), waarbij aardgas wordt gewonnen door minuscule scheurtjes in gesteente te maken. Daarvoor worden miljoenen liters water, zand en chemicaliën in de bodem gepompt. Oliebedrijven voeren aan dat de praktijk veilig is, maar er zijn indicaties dat de techniek het grondwater kan vervuilen. Fraccen bedreigt de waterwinning, vernielt kostbare ecosystemen en bedreigt de volksgezondheid, klinkt het bij de tegenstanders. Ook gisteren (donderdag) kwamen nog eens meer dan tweeduizend demonstranten op straat om een verbod op nieuwe boringen te eisen.

“Ons doel op korte termijn is een moratorium op fraccen in het rivierbekken van de Delaware, omdat tot nog toe geen enkele diepgaande studie over de gevolgen voor de volksgezondheid gemaakt is”, zegt Francesca Lo Basso van de ngo Shale Gas Outrage. “Het Amerikaanse milieuagentschap EPA is momenteel bezig met zo’n studie, maar de boringen moeten opgeschort worden tot de resultaten van die studie gepubliceerd zijn. Momenteel geeft het milieuagentschap van Pennsylvania om het halfuur een nieuwe vergunning af, zonder enig idee van de gevolgen voor de inwoners of het milieu.”

Extremisten

De oliebedrijven noemen de tegenstanders van de praktijk extremisten. “Deze extremistische actievoerders willen het boren helemaal stoppen”, zei Aubrey McClendon, grote baas van  Chesapeake Energy Co., op de conferentie woensdag. “Dat is oké, op voorwaarde dat je je huis niet wil verwarmen, een kantoor zonder elektriciteit wil of een bord zonder voedsel.” Uit een studie in opdracht van het American Petroleum Institute (API) moet blijken dat de praktijk meer dan een miljoen banen kan scheppen en 36 miljard dollar (26 miljard euro) kan opbrengen voor de Amerikaanse schatkist. De studie roept de Amerikaanse overheid op om de regels te versoepelen en fraccen ook mogelijk te maken in regio’s waar het nu verboden is, zoals natuurgebieden.

De milieuverenigingen noemen de studie schandalig. “Het is een schande dat de olie- en gasindustrie de milieuwetgeving met de voeten wil treden onder de valse belofte van meer banen”, zegt Wenonah Hauter van de ngo Food & Water Watch (FWW). “Een versoepeling van de regels zal niet noodzakelijk banen scheppen. Wat het wel zal doen, is de winsten voor de industrie vergroten en een onaanvaardbaar risico creëren voor de waterreserves van ons land, die absoluut van levensbelang zijn voor onze economie.”

Mitch Jones, analist bij FWW, wijst erop dat het rapport zelfs niet eens nieuwe banen belooft. “Als je goed oplet, merk je dat er enkel over de ‘mogelijkheid’ van nieuwe banen gesproken wordt,” zegt hij. “We moeten de industrie dus op haar woord geloven dat ze de bijkomende opbrengsten zal omzetten in banen, en niet in grotere winsten.”