Amerikaanse clerus mengt zich in folterdebat

Nieuws

Amerikaanse clerus mengt zich in folterdebat

William Fisher

12 december 2007

Een coalitie van meer dan 130 religieuze organisaties roept op tot de oprichting van een speciale commissie die het gebruik van foltertechnieken door de CIA moet onderzoeken. De oproep komt er na de bekentenis van de CIA dat ze de videotapes van sommige verhoren gewist heeft.

In een open brief herinnert de Nationale Religieuze Campagne tegen Marteling (NRCAT) minister van Justitie Michael Mukasey aan zijn getuigenis tijdens de verhoren door de Juridische Commissie in de Senaat vorige maand. “Een belangrijk punt van controverse was uw statement dat één bepaalde ‘harde’ ondervragingstechniek niet noodzakelijk marteling was”, zegt de coalitie in de brief.
De harde ondervragingstechniek waarvan sprake is ‘waterboarding’, waarbij de vastgebonden gevangene een natte doek over het gezicht krijgt gelegd waarover telkens water wordt uitgegoten om hem het gevoel te geven dat hij verdrinkt. Mukasey had tijdens die ondervraging gezegd dat hij de techniek persoonlijk weerzinwekkend vond, maar dat hij niet kon zeggen dat het een vorm van foltering was.
De NRCAT vermoedt dat belangrijke topambtenaren binnen het departement Justitie de CIA met raad hebben bijgestaan omtrent de foltertechnieken en een oplossing voor het probleem van de tapes. “We vinden dat u een speciale onderzoekscommissie moet samenstellen die onafhankelijk is van het ministerie van Justitie,” schrijft de organisatie. “We zijn van oordeel dat zo’n onafhankelijke commissie absoluut noodzakelijk is om de resultaten van het onderzoek geloofwaardig te maken voor de Amerikaanse bevolking.”
De religieuze coalitie maakt ook vermelding van het artikel in de New York Times op 7 december, waarin verschillende ambtenaren toegaven dat de videotapes vernietigd waren om ambtenaren van de CIA te beschermen tegen gerechtelijke vervolging. “Er lijkt bovendien geloofwaardig bewijsmateriaal te bestaan waaruit blijkt dat de CIA de vraag van het federale gerecht om de tapes te overhandigen genegeerd heeft, op het moment dat die tapes nog intact waren”, gaat de brief verder. “Als die twee aantijgingen juist blijken, is dat het bewijs van illegale ondervragingstechnieken door Amerikaans personeel en een poging om de feiten de verdoezelen.”
“Naar verluidt toonden de vernietigde videotapes waterboarding in actie,” zegt dominee George Hunsinger, oprichter van de NRCAT. “Waterboarding is een vorm van foltering, dat is zo klaar als een klontje. Japanse soldaten die de techniek hadden toegepast, werden na de Tweede Wereldoorlog vervolgd als oorlogsmisdadigers.”
Hunsinger vraagt zich af waarom de Amerikaanse overheid “op allerlei manieren weigert de waarheid onder ogen te zien over een techniek die gebruikt werd door monsters als Pol Pot en Pinochet, en nog steeds gebruikt wordt tegen boeddhistische monniken.”
“Het is zonneklaar dat een gemeenschappelijk onderzoek door de CIA en het ministerie van Justitie, twee departementen die sterk betrokken zijn bij de zaak, niet voldoende is,” zegt hij. “De oprichting van een speciale raad is een essentiële eerste stap.”
De NRCAT is inmiddels uitgegroeid tot een brede beweging met meer dan 18.000 leden en vertegenwoordigers uit diverse religies zoals katholieken, protestanten, orthodoxe christenen, joden, quakers, moslims en sikhs.