Amerikaanse haviken schreeuwen om militaire vergelding tegen Iran
Jim Lobe
18 oktober 2011
De neoconservatieve haviken in de VS willen militaire actie tegen Iran. Dat land zou achter een moordcomplot zitten op de Saoedische ambassadeur in de VS.
Het Foreign Policy Initiative (FPI) leidt de aanval. Deze ideologische opvolger van het Project for the New American Century (PNAC) bracht ook steun op de been voor de regimewissel in Irak aan het eind van de jaren 1990 en nam ook steeds het voortouw in publieke campagnes om dit land binnen te vallen na 9/11.
In een column van Weekly Standard noemt hoofdredacteur William Kristol het vermeende complot “een uitnodiging” van Teheran om geweld te gebruiken tegen Iran. Kristol is een medeoprichter van zowel PNAC als FPI. “We kunnen uithalen en de Iraanse Revolutionaire Garde verzwakken. En we kunnen het nucleaire programma van het regime treffen”, schreef hij. Kristol kijkt naar het Congres om hiervoor het licht op groen te zetten.
Zijn advies vond weerklank bij Jamie Fly, directeur van FPI. Hij wil dat “president Obama in de voetsporen treedt van Reagan en Clinton” die aanvallen bevolen tegen Libië in 1986 en tegen Irak in 1993 als vergelding voor vermoede terroristische complotten tegen Amerikaanse doelwitten. “Obama moet een vuist maken tegen tirannen die Amerikanen vermoorden en onze belangen bedreigen”, zei hij in de onlineversie van The National Review. “Meer diplomatie is geen gepast antwoord.”
De oproepen van FPI, die ook herhaald werden door andere gewezen haviken uit de Irakoorlog zoals de voormalige VN-ambassadeur onder Bush, John Bolton, doorkruisen het debat over de geloofwaardigheid van een complot tegen de Saoedische ambassadeur Adel al-Jubeir. En als Teheran hierachter zit, zoals de Amerikaanse regering beweert, hoe moeten de VS dan reageren?
Slecht Hollywoodscenario
De reacties van nagenoeg alle Iranexperts gaan van scepticisme tot verbijstering over wat Teheran hoopte te bereiken met de uitschakeling van de Saoedische ambassadeur op Amerikaanse bodem, gesteld dat er een complot is. “Als het waar is, toont dit complot een reusachtige sprong in de Iraanse beoordeling. Het is een gewaagd en roekeloos avontuur dat de geschiedenis zal ingaan als de kolossale fout van een regime dat zijn greep op de macht verliest”, schreef Vali Nasr van het Brookings-instituut.
Een elite-eenheid van de Revolutionaire Garde zou een plan hebben opgezet waarbij een Iraans-Amerikaanse verkoper van tweedehandswagens op zoek naar een huurmoordenaar contact zocht met een lid van een drugskartel in Mexico. De contactpersoon bij het drugskartel bleek een informant voor de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), zo staat in de aanklacht die de openbare aanklager vorige week met veel bombarie bekendmaakte.
Maar terrorisme-experts geloven er weinig van. “Er hangt een luchtje aan”, verklaarde Bruce Riedel, een CIA-veteraan die verantwoordelijk was voor het Nabije Oosten bij de Nationale Veiligheidsraad. Robert Baer, een voormalige CIA-agent in het Midden-Oosten, noemde de aanklacht een “zeer slecht Hollywoodscenario”. Het strookt niet met Irans ongeëvenaarde vaardigheid om moorden uit te voeren, schreef hij op de website van het tijdschrift Time.
“Waarom zouden ze vertrouwen op deze ongeteste, ongetrainde autohandelaar, als ze hun eigen mensen hebben?”, vroeg kolonel op rust Pat Lang zich af in zijn blog Sic Semper Tyrannis. Het dossier van de Amerikaanse regering noemde hij “rommel”.
Mitt Romney
Deze kritische uitlatingen verhinderen niet dat de regering en politici een forse reactie eisen. Obama zelf zei donderdag dat hij zal ijveren voor “de zwaarste sancties” tegen Iran bij Amerikaanse bondgenoten en de VN-Veiligheidsraad, terwijl regeringsfunctionarissen overwegen om de Iraanse centrale bank op de zwarte lijst te plaatsen. Maar enkele gewezen haviken van de Irakoorlog willen een stap verder gaan en eisen militaire actie.
“Meer sancties zijn geen slecht idee”, stelt Reuel Marc Gerecht van de neoconservatieve Foundation for Defense of Democracies (FDD) in een column in de Wall Street Journal vrijdag. “Maar ze zullen het regime niet afschrikken. Als het Witte huis niet militair optreedt, hebben we er zelf om gevraagd.”
De oproep die FPI maandag deed voor militaire actie is opmerkelijk, want drie van de vier directeurs van de groep – met name Eric Edelman, Robert Kagan, en Dan Senor – zijn recent benoemd als adviseurs van Mitt Romney, de koploper in de nominatie voor de Republikeinse presidentskandidaat 2012. Romney zelf spreekt zich voorlopig niet uit over hoe Washington moet reageren op het vermoede complot.