Amerikaanse kiezers willen econoom, geen vechtersbaas

Nieuws

Amerikaanse kiezers willen econoom, geen vechtersbaas

Joren Gettemans

27 juni 2008

Amerikanen lijken stilaan de buik vol te hebben van het grote terroristische gevaar. Uit een enquëte van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat een meerderheid van de Amerikaanse bevolking een president wil die de economie kan redden, eerder dan een leider die de terroristische dreiging afwendt.

Uit de nieuwe studie van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat 56 procent van de Amerikanen de voorkeur geven aan een president die de economie kan rechttrekken. Amper 39 procent geeft de voorkeur aan een president die het terroristische de baas kan.

Dat is slecht nieuws voor het Republikeinse kamp, want uit een eerder onderzoek van de Amerikaanse krant USA Today en Gallup was gebleken dat McCain vooral gezien wordt als de man die de terroristische dreiging kan afwenden, terwijl zijn rival Barack Obama gezien wordt als de kandidaat die de energieprijzen laag kan houden en de economie weer recht kan trekken.

Gallup besluit daaruit dat Obama op dit moment duidelijk het voordeel heeft. McCains sterke punt wordt veel minder belangrijker gevonden nu de doorsnee Amerikaan zich vooral geconfronteerd ziet met hoge prijzen aan de pomp en een kwakkelende economie.