Amerikaanse luchtvervuiling kost Europa miljoen ton graan
02 februari 2012
Luchtvervuiling in de VS heeft ook directe gevolgen in andere continenten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat met name ozonvervuiling in de VS de tarweproductie in Europa 1,2 miljoen ton kan kosten.
Ozonvervuiling, grotendeels toe te schrijven aan steenkoolcentrales en autoverkeer, ontstaat wanneer vervuiling dicht bij het aardoppervlak reageert met zonlicht. Het is schadelijk voor de gezondheid van de mens en voor landbouwgewassen, omdat het de groei afremt en de cellen beschadigt. Uit nieuw onderzoek van de universiteiten van Leeds en York in het tijdschrift Biogeosciences blijkt nu dat die vervuiling niet enkel een lokaal probleem is, maar van continent tot continent reist.
“Ozonvervuiling in elk van de grote geïndustrialiseerde regio’s in het noordelijk halfrond (Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië) brengt schade toe aan zes belangrijke landbouwgewassen: tarwe, maïs, soja, katoen, aardappel en rijst. De vervuiling gebeurt niet alleen lokaal, maar wordt ook duizenden kilometers door de winden meegevoerd”, stellen de onderzoekers.
Wetenschappers van de Universiteit van Leeds ontdekten dat inspanningen in een bepaald continent om ozon te bestrijden, op die manier tenietgedaan kunnen worden door de vervuiling die uit een ander continent komt aangewaaid.
Vooral Europa is daarvan het slachtoffer: de ozonvervuiling uit de VS kost de Europese boeren jaarlijks zo’n 1,2 miljoen ton aan tarwe. Rijst heeft het wereldwijd het hardst te verduren van de Aziatische uitstoot, maïs en soja lijden dan weer vooral onder de Noord-Amerikaanse vervuiling. De impact van de Europese vervuiling is relatief beperkt omdat die door de klimatologische omstandigheden minder geëxporteerd wordt.
Internationale samenwerking
“Ons onderzoek toont aan dat luchtvervuiling een belangrijk rol speelt in de verminderde productiviteit van gewassen wereldwijd, en dat die negatieve impact mogelijk op een internationaal niveau besproken moeten worden en niet enkel via lokaal beleid aangepakt moeten worden”, zegt hoofdonderzoeker Steve Arnold van de Universiteit van Leeds.
“Deze studie toont aan dat de impact van luchtvervuiling op landbouwgewassen ernstig moet worden genomen”, zegt zijn collega Lisa Emberson van het Stockholm Environment Institute and Environment Department aan de Universiteit van York. “Gezien de grote verliezen door de vervuiling en de uitdagingen voor onze voedselvoorziening in de komende decennia, dringen internationale inspanningen zich op om de uitstoot van de vervuiling overal ter wereld aan te pakken.”