Amerikaanse milieubeweging boycot ExxonMobil

Nieuws

Amerikaanse milieubeweging boycot ExxonMobil

Jim Lobe

13 juli 2005

Groene jongens tanken niet bij stations van Esso en Mobil, kopen geen aandelen van ExxonMobil en gaan er zeker niet werken. Twaalf Amerikaanse actiegroepen hebben dinsdag een boycot van de grootste oliemaatschappij ter wereld gelanceerd. De initiatiefnemers, waaronder grote milieugroepen als Greenpeace en de Sierra Club, verwijten ExxonMobil onder meer maatregelen tegen de klimaatverandering te ondermijnen.

De campagne ExxposeExxon.com wil ook een einde maken aan de druk die ExxonMobil uitoefent op het Amerikaanse parlement om olieboringen mogelijk te maken in de Arctic National Wildlife Refuge, een uitgestrekt natuurgebied in Alaska. De actievoerders hebben nog meer eisen: ExxonMobil moet de vissers in Alaska die schade leden door de ramp met de tanker Exxon Valdez in 1989 volledig vergoeden, en moet net als zijn concurrenten BP en Shell meer investeren in hernieuwbare energiebronnen.

ExxonMobil geeft al jarenlang voorrang aan zijn eigen winst boven een proper milieu en de gezondheid van de Amerikaanse gezinnen, schrijven de campagnevoerders in een brief aan de controversiële baas van de onderneming, Lee Raymond. Greenpeace noemt Raymond de grootste milieumisdadiger van de planeet.

De actie wordt gedragen door grote Amerikaanse milieugroepen als de Natural Resources Defence Council en de Defenders of Wildlife, en politieke actiegroepen waaronder de Unie van Bezorgde Wetenschappers, Moveon.org en de U.S. Public Interest Research Group (USPIRG). Het samenwerkingsverband organiseerde dinsdag in een 50-tal Amerikaanse steden acties bij de tankstations van de onderneming.

ExxonMobil zegt dat het technologieën ontwikkelt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat zou rendabeler zijn dan te investeren in de nog onzekere hernieuwbare energiebronnen. Woordvoerder Russ Roberts ontkende ook dat de onderneming treuzelt met de uitbetaling van schadevergoedingen in verband met de ramp met de Exxon Valdez.

Maar critici wijzen erop dat ExxonMobil zich verzet als een duivel in een wijwatervat tegen wetgevende initiatieven die de emissie van verbrandingsgassen aan banden zouden leggen.

Het bedrijf laat geen kans onbenut om in te gaan tegen de groeiende wetenschappelijke consensus over het broeikasprobleem. Vorige maand nam ExxonMobil prompt Philip Cooney in dienst, de voorzitter van de Raad voor Milieukwaliteit van het Witte Huis die moest opstappen nadat bekend was geraakt dat hij geregeld officiële rapporten had aangepast om het verband tussen de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde te versluieren. ExxonMobil financiert ook een 35-tal organisaties die de theorie van het broeikaseffect aanvechten. Volgens een rapport van de actievoerders maakte de onderneming tussen 1998 en 2004 meer dan 15 miljoen dollar over aan dergelijke groepen. (PD/MM)