Amerikaanse militaire hulp aan Jemen is "verwaarloosbaar"
Thalif Deen
06 januari 2010
De VS willen hun militaire hulp aan Jemen verdubbelen tot bijna 150 miljoen dollar (104 miljoen euro) per jaar, maar dat bedrag valt in het niet bij de Jemenitische wapenaankopen in Rusland, China en Oekraïne. Het wapenarsenaal van het straatarme land wordt grotendeels gefinancierd door zijn rijke buur Saoedi-Arabië.
Het Jemenitische leger is aan een ambitieus moderniseringsprogramma bezig dat naar schatting 2,8 miljard euro zal kosten. De nieuwe wapens komen vooral uit Rusland, China, Oekraïne en Oost-Europa.
Na de mislukte aanslag op een Amerikaans vliegtuig op Kerstdag die werd opgeëist door Al Qaeda in Jemen wil de Amerikaanse regering meer doen om de regering van president Ali Abdullah Saleh te helpen het land weer helemaal onder controle te krijgen. Maar zelfs met de beloofde verdubbeling van de huidige militaire steun wordt Amerika niet echt een belangrijke wapenleverancier voor het regime in Sanaa.
Rusland boven
Volgens het Internationaal Instituut voor Vredesonderzoek van Stockholm (Sipri) was Rusland tussen 2004 en 2008 goed voor bijna 59 procent van alle wapenleveringen aan Jemen. Oekraïne kwam op de tweede plaats met 25 procent, en daarna volgden Italië (10 procent) en Australië (5 procent). De VS namen minder dan een procent voor hun rekening.
Volgens Paul Holtom, de directeur van het programma Wapenhandel van Sipri, meldde de Russische pers begin dit jaar dat Jemen een aankoopcontract had ondertekend met Rusland ter waarde van 700 miljoen euro. Volgens sommige bronnen ging het zelfs om 1,7 miljard euro. Jemen zou bijkomende MiG-29 gevechtsvliegtuigen besteld hebben, helikopters, tanks en pantserwagens.
Tussen 2001 en 2008 importeerde Jemen voor bijna 1 miljard euro aan wapens, zegt de Congressional Research Service (CRS), een onderzoeksinstelling van het Amerikaanse parlement. Daarvan ging 420 miljoen euro naar Russische wapens. China kon voor 140 miljoen euro wapens naar Jemen exporteren, en een reeks Oost-Europese landen en voormalige Sovjet-republieken leverden samen voor ongeveer 280 miljoen aan wapens.
Saoedische hulp
Jemen heeft nauwelijks oliereserves of andere grondstoffen. Maar volgens de New York Times kreeg het land vorig jaar voor 1,4 miljard euro hulp van Saoedi-Arabië. Saudi-Arabië steunt de regering in Sanaa bij de bestrijding van sjiitische rebellen in het noorden van het land.
De aanwezigheid van Al Qaeda in Jemen en de strategische ligging van het land vlakbij de routes die olietankers nemen vanuit de Rode Zee, verklaren waarom de VS de stabiliteit van Jemen zo belangrijk vinden. Maar er zal meer nodig zijn dan militaire hulp om die stabiliteit te garanderen. Het land is verdeeld en de zwakke economie, het gebrek aan grondstoffen en toenemende waterschaarste maken de vooruitzichten voor de snel groeiende bevolking almaar slechter.