Amerikaanse subprimecrisis treft vooral zwarten en latino’s

Nieuws

Amerikaanse subprimecrisis treft vooral zwarten en latino’s

Abid Aslam

16 januari 2008

Afro-Amerikanen en VS-burgers van Latijns-Amerikaanse oorsprong lijden onevenredig zwaar onder de hypotheekcrisis die de Amerikaanse banken vorig jaar doormaakten. Opvallend veel zwarten en latino’s werden de voorbije jaren opgezadeld met leningen die hun afbetalingsmogelijkheden te boven gingen. “De crisis komt neer op het grootste welvaartsverlies voor gekleurde mensen in de recente geschiedenis van de VS”, concludeert United for a Fair Economy (UFE), een Amerikaanse onderzoeksgroep die opkomt voor eerlijke economische verhoudingen.

De Amerikaanse financiële sector herstelt zich nog altijd van het domino-effect van de “subprime lending”-crisis die in de lente van vorig jaar uitbrak. Tientallen gespecialiseerde instellingen in de VS die de voorbije jaren volop hypothecaire leningen verstrekten aan mensen met geringe kredietwaardigheid, maakten opeens slagzij toen honderdduizenden klanten door de gestegen rentevoeten niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen. Dat leidde ook tot problemen bij grotere banken die deze “subprime lenders” geld hadden verstrekt.
Maar de grootste slachtoffers zijn de duizenden Amerikanen die hun huis hebben moeten verkopen en honderdduizenden anderen die op een herschikking van hun schulden wachten. Als die er niet komt, moeten ook zij hun huis van de hand doen.
“Institutioneel racisme”
Ook veel arme blanken Amerikanen hebben de voorbije jaren huizen gekocht met leningen die na verloop van tijd onbetaalbaar bleken. Toch zijn gekleurde Amerikanen opvallend meer in de valstrik gelopen, zeggen de UFE-onderzoekers in hun jaarlijkse “State of the Dream”-rapport. “Als de subprime-leningen gelijk verdeeld waren geweest over de verschillende bevolkingsgroepen, zouden de verliezen voor blanken 16,5 procent hoger zijn opgelopen, terwijl gekleurde Amerikanen 22 procent minder geld zouden zijn kwijtgespeeld. Dit wijst op institutioneel racisme.”
Afro-Amerikanen, latino’s en andere gekleurde Amerikanen zullen er samen 163 tot 278 miljard dollar bij ingeschoten zijn als de hypotheekcrisis helemaal is uitgewoed, schatten de UFE-onderzoekers.
Dat houdt in dat zwarte gezinnen economisch gezien op nog veel meer achterstand worden gefietst. Uitgaand van de inkomenstrends van de periode 1982 tot 2004, leek het voor het uitbreken van de crisis nog ongeveer 600 jaar te gaan duren vooraleer zwarte Amerikanen op een gelijk welvaartsniveau zouden komen met de blanke bevolking. Voor de gelijkschakeling van het huisbezit zou zelfs nog 5400 jaar nodig zijn. “Door de huidige crisis zal dat nog veel langer gaan duren”, voorspellen de onderzoekers.
De hypotheekbanken verdedigen hun beleid om aan weinig kredietwaardige klanten toch leningen toe te staan. Anders maken die helemaal geen kans om ooit een huis te kopen, luidt het argument. Maar volgens UFE werden aan die subprime leningen vaak aan zo’n ongunstige afbetalingsvoorwaarden gekoppeld dat ze resulteerden in afzetterij. Ontleners konden daardoor makkelijk verrast worden door plotse rentestijgingen en kregen het ook moeilijker om hun lening te herfinancieren.
Meer criminaliteit
De Amerikaanse vastgoedsector vreest dat een half miljoen Amerikanen dit jaar hun huis zullen moeten verkopen als gevolg van de crisis. Dat lijdt tot nog heel andere negatieve ontwikkelingen. Wijken waar veel huizen leeg komen te staan, zullen de criminaliteit zien stijgen. Dorpen en steden die zwaar getroffen worden, krijgen minder belastingen binnen.
Sommige steden zijn niet tevreden over de aarzelende reactie van de federale overheid en beginnen de hypotheekbanken voor de rechter te slepen. Sommige van die klagers beschuldigen de banken ook van discriminatie. Baltimore diende vorige week klacht in tegen Wells Fargo & Co. omdat die instellingen zwarte ontleners systematisch subprime leningen zou hebben aangepraat, terwijl blanke klanten veiligere leningen kregen aangeboden. De bank ontkent dit.