Amerikanen procederen massaal tegen hypotheekverstrekkers
Adrianne Appel
12 maart 2009
De grote hypotheekverstrekkers in de VS hebben systematisch vele mensen uitgeknepen die een hypotheek wilden afsluiten, herfinancieren of moesten ontbinden. Dat blijkt uit de talloze collectieve rechtszaken die namens consumenten worden gevoerd.
De openbaar aanklager in Massachusetts bereidt een zaak voor tegen H&R Block en het dochterbedrijf Option One. Volgens woordvoerder Annie Breton ging Option One naar kerken in arme buurten om Latino’s en zwarten leningen aan te smeren, bovenop een dure hypotheek. Als ze niet aan hun maandlasten konden voldoen, werd het huis binnen 48 uur in beslag genomen, tenzij ze een nabetaling deden en een vergoeding betaalden. Dan kregen ze een nieuwe lening onder nog slechtere voorwaarden.
De openbaar aanklager van de staat heeft H&R Block tijdelijk verboden om huizen in beslag te nemen.
Arme families
Er lopen sinds de jaren negentig talloze class-action suits, oftewel collectieve rechtszaken, tegen hypotheekverstrekkers die het welbewust hebben gemunt op arme families. Ze worden vertegenwoordigd door particuliere en publieke aanklagers, maar ook door ngo’s.
“De hypotheekverstrekkers die vandaag misbruik maken van mensen, zijn degenen die de vorige keer de grootste overtredingen begingen”, zegt Jim Campen, directeur van Amerikanen voor Eerlijkheid in Leningen.
Tegen de grootste bank van Engeland, HSBC, worden en zijn vele collectieve rechtszaken gevoerd. In 2002 betaalde het als straf bijna een half miljard dollar (390 miljoen euro) aan gedupeerde huizenbezitters, maar volgens de ngo Fair Finance Watch komen de klachten nog steeds binnen. Vorige week kondigde het concern aan dat het ging stoppen met hypotheken in Amerika vanwege het hoge aantal mensen dat niet meer aan de betalingen kan voldoen.
Hoge creditcardschulden
Volgens een rechtbank in Illinois kwam HSBC aan nieuwe klanten door alle mensen af te gaan die hoge creditcardschulden hadden uitstaan bij megastores verbonden aan HSBC. Met agressieve mailings en telefoontjes werd hun sociale verzekeringsnummer ontfutseld, waardoor de bank de complete schuldgeschiedenis kon inzien. Vervolgens ging HSBC deze mensen helpen met leningen – rentetarief tot 20 procent – die zo groot waren dat ze nooit meer bij een ander te herfinancieren waren. HSBC heeft de zaak geschikt, maar ontkent alle overtredingen. Er zijn intussen echter meer zaken gestart.
De belangenorganisatie voor zwarten, de National Association for the Advancement of Coloured People heeft HSBC en 18 anderen aangeklaagd wegens het vragen van een hogere rente aan zwarten.
“Als het Congres beter zijn werk had gedaan, had dit voorkomen kunnen worden”, zegt Odette Williamson, advocaat bij het National Consumer Law Centre. Al in de jaren negentig kwamen de eerste aanwijzigingen van misbruik binnen, maar pas nu werkt de president aan een voorstel om beslagleggingen te voorkomen.