Amnesty: kinderen van acht jaar produceren palmolie

Palmolie heeft niet alleen een donker milieukantje, blijkt uit onderzoek van Amnesty International.  Kinderen van acht jaar produceren in gevaarlijke omstandigheden de palmolie die de grootste merken ter wereld gebruiken in voeding, cosmetica en andere producten.

  • ILO in Asia and the Pacific CC BY-NC-ND 2.0 ILO in Asia and the Pacific CC BY-NC-ND 2.0

Het rapport onderzoekt de arbeidsomstandigheden op verschillende plantages in Indonesië die palmolie bezorgen aan het Singaporese bedrijf Wilmar, ’s werelds belangrijkste verwerker en verkoper van palmolie.

Bedrijven ontkennen niets

Amnesty zegt ook het spoor bloot te leggen tot bij negen multinationals, waaronder Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble en Unilever. Geen van de ondernemingen waar Amnesty contact mee opnam, ontkende dat er misbruiken waren.

Amnesty sprak met 120 arbeiders die werken op plantages die eigendom zijn van twee dochtermaatschappijen van Wilmar en drie leveranciers van Wilmar in Indonesië. Die gesprekken brachten een brede waaier van misbruiken aan het licht.

Kinderen -soms niet ouder dan acht- verrichten gevaarlijk en fysiek zwaar werk en blijven soms van school om hun ouders te helpen op de plantage.

Arbeiders moeten bovendien lange uren kloppen en belachelijk hoge doelstellingen halen.

Kinderen -soms niet ouder dan acht- verrichten gevaarlijk en fysiek zwaar werk en blijven soms van school om hun ouders te helpen op de plantage.

Arbeiders lopen soms ernstige verwondingen op door paraquat, een zeer giftig chemisch product. Hoewel de EU en ook Wilmar zelf het verbieden, wordt het toch gebruikt op de plantages.

Opvallend is dat drie van de vijf palmkwekers die Amnesty onderzocht, erkend zijn als producent van duurzame palmolie, volgens de normen van de Rondetafel over Duurzame Olie, een orgaan dat in 2004 werd opgericht om het imago van de palmoliesector op te schonen na een aantal milieuschandalen.

‘Het rapport toont duidelijk aan dat bedrijven de Rondetafel hebben gebruikt als een schild om grondig en kritisch onderzoek te weren’, zegt Seema Joshi van Amnesty.

Blind of doen alsof neus bloedt?

‘Deze bedrijven hebben op papier misschien sterke controlemechanismen, maar in de praktijk detecteerde geen enkel van hen de zware misbruiken in de bevoorradingsketen van Wilmar.’

‘Bedrijven zijn blind voor de uitbuiting van arbeiders in hun bevoorradingsketen’, zegt Meghna Abraham, een van de onderzoekers bij Amnesty International.

‘Zijn bedrijven met een gezamenlijke omzet van 325 miljard dollar niet in staat iets te doen aan de behandeling van arbeiders die nauwelijks meer krijgen dan een aalmoes?’

‘Ze beloven hun klanten enerzijds dat er van uitbuiting geen sprake is, maar anderzijds blijven ze voordeel slaan uit onthutsende misbruiken.’

‘Grote namen als Colgate, Nestlé en Unilever verzekeren klanten dat ze in hun producten duurzame palmolie gebruiken, maar onze bevindingen tonen aan dat die palmolie allesbehalve duurzaam is’, zegt Abraham.

‘Er is niets duurzaams aan palmolie die wordt geproduceerd met kinderarbeid en dwangarbeid.’

‘Er is iets mis als negen bedrijven met een gezamenlijke omzet van 325 miljard dollar in 2015 niet in staat zijn iets te doen aan de verschrikkelijke behandeling van arbeiders op de palmolieplantages die nauwelijks meer krijgen dan een aalmoes.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.