Amnesty noemt EU-akkoord over vluchtelingen 'te weinig, te laat'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is teleurgesteld in de uitkomst van de de Europese Raad. Het is niet alleen onvoldoende, maar het komt rijkelijk laat, zegt de organisatie.
 

  • Michael Gubi (CC BY-NC 2.0) Vluchtelingen slapen in het Keleti-station in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Michael Gubi (CC BY-NC 2.0)

Na uren beraadslagen bereikten de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten gisteravond een akkoord over maatregelen om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Amnesty International vindt de afgesproken engagementen te beperkt. Bovendien zal de uitvoering ervan nog te lang op zich laten wachten, zegt de organisatie, en zullen ze niet volstaan om echt tegemoet te komen aan de noden van vluchtelingen.

‘De grootste verwezenlijking van de Raad is het politieke engagement om, naast de eerder al overeengekomen 40.000 personen, nog eens 120.000 vluchtelingen te spreiden over de verschillende lidstaten van de Europese Unie,’ zegt Eva Berghmans, asielexpert van Amnesty International Vlaanderen. ‘Maar het blijft helaas bij een vrijblijvende verbintenis. Bovendien blijkt nu al dat niet alle lidstaten het hiermee eens zijn. Pas binnen een maand, op de Raadsvergadering van 9 oktober, zal het tot bindende beslissingen komen. De realisatie van dit engagement is dus duidelijk niet voor morgen.’

Opvang en registratie

Naast het spreidingsplan kwam de Europese Raad overeen om Italië en Griekenland te helpen bij de opvang, registratie en het afnemen van vingerafdrukken van asielzoekers. Die landen moeten ook de asielprocedure op zich nemen, en van daaruit de spreiding over de EU regelen.

‘De instroom van vluchtelingen via deze grenslanden is geen nieuw fenomeen. Waarom heeft de Raad zo lang getalmd om deze beslissing te nemen?’

‘Ook dat is een mooi engagement, maar het komt wel erg laat,’ zegt Eva Berghmans. ‘De instroom van vluchtelingen via deze grenslanden is geen nieuw fenomeen. Waarom heeft de Raad zo lang getalmd om deze beslissing te nemen? En vooral: hoe lang zal het nog duren vooraleer ze wordt geconcretiseerd op het terrein?’

Ook de andere politieke resultaten van de Raad blinken uit in vaagheid, zegt Amnesty. Na afloop werd aangekondigd dat ze verder zullen worden uitgewerkt op de Raadsvergaderingen in oktober. Maar vluchtelingen kunnen niet langer wachten op actie van de Europese Unie. Actie die verder moet gaan dan wat nu op tafel ligt.

Stappenplan

Amnesty stelt een stappenplan voor dat moet leiden tot een effectieve aanpak van de huidige crisis en voor een grondige hervorming van het gemeenschappelijke Europese asielsysteem. Dat plan stelt onder meer dat vluchtelingen via officiële grensovergangen, over land, de EU moeten kunnen binnenkomen om asiel aan te vragen, op een veilige en legale manier.

Dat staat in schril contrast met de huidige aanpak: Hongarije sluit de grenzen hermetisch af, en ook andere toegangswegen blijven gesloten. Sinds kort sluiten ook lidstaten binnen de EU hun grenzen, weliswaar tijdelijk. ‘Ondanks positieve verbintenissen, ondanks openheid van sommige Europese lidstaten, blijft de “Fort Europa”-mentaliteit dus bestaan’, besluit de organisatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.