Dringend maatregelen nodig om de functie van berggebieden als "watertorens" te verzekeren

Anderhalf miljard mensen straks afhankelijk van water uit de bergen

Free-Photos / Pixabay

Over 30 jaar zal bijna een kwart van de wereldbevolking in laaggelegen gebieden sterk afhankelijk zijn van water uit de bergen. Wetenschappers pleiten voor dringende maatregelen om de functie van berggebieden als “watertorens” op aarde te verzekeren.

Het wereldwijde waterverbruik is de afgelopen honderd jaar bijna verviervoudigd, onder meer voor irrigatie in de landbouw. Steeds meer laaglandregio’s over de hele wereld zijn daardoor afhankelijk van watervoorraden uit berggebieden. 

Een studie onder leiding van de Universiteit van Zürich heeft die afhankelijkheid nu voor het eerst in kaart gebracht. De wetenschappers vergeleken watervoorziening en -consumptie in de laaglanden met de hoeveelheid water uit de bergen. De studie biedt gedetailleerde informatie over de afhankelijkheid van bergwatervoorraden over de hele wereld.

Hooggebergte

‘Tot nu toe was het onderzoek voornamelijk gericht op stroomgebieden die hun oorsprong vinden in het Aziatische hooggebergte’, zegt Daniel Viviroli, geograaf aan de Universiteit van Zürich. ‘Maar ook in veel andere regio’s is geïrrigeerde landbouw sterk afhankelijk van water uit bergachtige gebieden, zoals in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, delen van Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië.’

‘Voor de laaglandbevolking in de wereld is het dus cruciaal om de functie van bergen als watertorens te verzekeren.’

Die afhankelijkheid is sinds de jaren 1960 sterk toegenomen - ondanks efficiënter watergebruik en dus afnemend waterverbruik per hoofd van de bevolking. Waar voorheen slechts 7 procent van de laaglandbevolking sterk afhankelijk was van bijdragen uit berggebieden, zal dit cijfer tegen het midden van de 21e eeuw stijgen tot 24 procent. Dit komt overeen met ongeveer 1,5 miljard mensen. 

Bijzondere aandacht gaat uit naar stroomgebieden zoals die van de Ganges-Brahmaputra-Meghna, Yangtze en Indus-rivieren in Azië, de Nijl en Niger in Afrika, de Eufraat en Tigris in het Midden-Oosten en de Colorado-rivier in Noord-Amerika. Voor hun analyses gingen de onderzoekers uit van een gematigd scenario wat betreft bevolkingsgroei en technologische, economische en sociale ontwikkeling.

Klimaatactie

‘Voor de laaglandbevolking in de wereld is het dus cruciaal om de functie van bergen als watertorens te verzekeren’, zegt Viviroli. 

Maatregelen zoals duurzame ontwikkeling van bergketens en hun ecosystemen, en beperking van overmatig landgebruik voor de landbouw dringen zich op. 

Vooral klimaatactie is van het allergrootste belang, zeggen de wetenschappers. Door de stijgende temperaturen smelt het water steeds vroeger en is het daarom minder nuttig voor de zomerlandbouw. Aanpassingen in het waterbeheer zullen nodig zijn, en mogelijk ook nieuwe infrastructuur zoals dammen en watertransfers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.