Divestment-beweging krijgt steeds meer aanhangers

Anglicaanse kerk laat oliebedrijven vallen: ‘Het geduld is op’

Dirk Ingo Franke / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Shell wil nu tot 2030 elk jaar evenveel olie blijven oppompen.

De Anglicaanse Kerk haalt al haar investeringen weg uit olie- en gasbedrijven. Dat verklaarde de kerk nadat het bedrijf Shell besloot om zijn olieproductie toch niet af te bouwen.

De ‘Church of England’ is een grootinvesteerder, goed voor een slordige 10,3 miljard pond, of 12 miljard euro. Het pensioenfonds van de kerk beheert nog eens 3,2 miljard pond, of 3,7 miljard euro. Beide fondsen weerstaan al jaren aan de druk van klimaatactivisten om investeringen in fossiele industrie af te bouwen. De kerk vond het beter om met de oliebedrijven in dialoog te blijven treden, om zo als investeerder druk uit te oefenen.

Evenveel olie blijven oppompen

Recent schrapte de nieuwe Shell-baas Wael Sawan de plannen om de olieproductie van Shell stelselmatig te verminderen. Shell wil nu tot 2030 elk jaar evenveel olie blijven oppompen. In februari nam ook oliebedrijf BP een gelijkaardig besluit.

Steeds meer investeerders beslissen om te ‘desinvesteren’ en hun investeringen weg te halen uit fossiele brandstoffen en steenkool

Dat lijkt de druppel voor de Church of England. In een verklaring laat de kerk weten dat ze beslist het investerings- en pensioenfonds vrij te maken van alle investeringen in grote olie- en gasbedrijven. Het gaat onder meer om BP, Eni, ExxonMobil, Repsol, Shell en Total.

Ook andere bedrijven die betrokken zijn bij olie-exploratie, -productie en -raffinaderij zullen gebannen worden, tenzij ze oprecht in lijn proberen te komen met de doelstelling 1,5 graden Celcius van het Klimaatakkoord van Parijs.

Wetenschap en geloof

‘Het is onze plicht om de creatie van God te beschermen en energiebedrijven hebben een speciale verantwoordelijkheid om ons te helpen bij een rechtvaardige transitie naar een koolstofarme economie’, zegt Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury.

Volgens Welby heeft de kerk lang aangedrongen bij de bedrijven om de klimaatverandering ernstig te nemen en in lijn te komen met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs: fossiele brandstoffen uitfaseren, investeren in schone energie en een geloofwaardig pad uitstippelen naar netto nuluitstoot. ‘Er is wat vooruitgang geboekt maar lang niet genoeg’, zegt hij. ‘We volgen niet alleen de wetenschap maar ook ons geloof. Beide zeggen ons actie te ondernemen voor klimaatgerechtigheid.’

Desinvesteren, een beweging

Steeds meer investeerders beslissen om te ‘desinvesteren’ en hun investeringen weg te halen uit fossiele brandstoffen en steenkool. De ‘divestment’-beweging ontstond aan universiteiten maar kreeg al snel navolging bij overheids- en pensioenfondsen. Wereldwijd hebben nu al 1592 instellingen zich aangesloten, met een gezamenlijke portefeuille van meer dan 40.000 miljard dollar.

De beweging groeit ook steeds sneller. Waar het in het begin twee jaar kostte om de eerste kaap binnen te halen van 2000 miljard dollar aan portefeuilles, werd de meest recente 2000 miljard in amper zes maanden binnengehaald. De cijfers houden alleen rekening met beleggers die zich formeel achter de campagne scharen. Vermoedelijk is de trend dus nog sterker, omdat beleggers mogelijk ook in stilte van koers veranderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.