Angola ratificeert Klimaatverdrag Parijs

Nieuws

7 landen hebben het Klimaatakkoord uit 2015 nog niet geratificeerd

Angola ratificeert Klimaatverdrag Parijs

Angola ratificeert Klimaatverdrag Parijs
Angola ratificeert Klimaatverdrag Parijs

IPS / Chloé Farand

18 augustus 2020

Angola, een grote olieproducent, heeft het Klimaatakkoord van Parijs geratificeerd. Dat brengt het aantal landen dat het verdrag uit 2015 nog moeten bekrachtigen op zeven.

 jbdodane (CC BY-NC 2.0)

Olie is Angola’s belangrijkste exportproduct

jbdodane (CC BY-NC 2.0)

De minister van Buitenlandse Zaken van Angola, Téte António, kondigde in een tweet aan dat het parlement unaniem was over de ratificatie van het Klimaatverdrag. 189 landen gingen Angola vooraf. Het land in het zuidwesten van Afrika is de grootste olieproducent van het continent, na Nigeria.

Internationale overeenkomsten worden in eerste instantie ondertekend om de intentie tot naleving ervan aan te geven. Ze worden pas bindend na ratificatie.

Volgens Giza Gaspar Martins van het ministerie van Milieu is de late ratificatie door zijn land het gevolg van de tijdrovende ontwikkeling van tools om de uitstoot van broeikasgassen te analyseren en van vertragingen op politiek niveau, onder meer door de verkiezingen in 2017. ‘We dachten dat het niet dringend was voor ons om te ratificeren, maar er was nooit enige twijfel over onze toewijding voor het verdrag’, zegt hij. ‘In de vijf jaar sinds Angola heeft ondertekend, heeft het land klimaatbeleid ontwikkeld, een klimaatobservatorium opgezet en een nationaal monitoringsysteem opgezet dat up-to-date emissiegegevens levert.’

Olie-afhankelijk

Angola is erg afhankelijk van de olie-export en de olieproductie. Volgens de Organisatie van Olieproducerende Landen (OPEC) is de Angolese oliesector goed voor 50 procent van het bruto binnenlands product. Cijfers uit 2019 tonen aan dat olie meer dan 95 procent uitmaakt van de export.

Cijfers uit 2019 tonen aan dat olie meer dan 95 procent uitmaakt van de export in Angola.

Tot vorige week was Angola een van vier OPEC-landen die het Klimaatakkoord nog niet hadden geratificeerd. Iran, Irak en Libië zijn nu nog alleen met vier andere landen die niet formeel zijn toegetreden. Samen zijn ze goed voor 4 procent van de totale uitstoot.

President Donald Trump startte vorig jaar met de procedure om uit het akkoord te stappen. Dat zou effectief gebeuren op 4 november van dit jaar, een dag na de verkiezingen. Maar als de Democraat Joe Biden zegeviert, zouden de VS opnieuw kunnen toetreden begin 2021.

Meer klimaatambitie

Elk land dat het Klimaatakkoord heeft geratificeerd, moet vervolgens bij de VN een nationaal klimaatplan, de zogeheten Nationally Determined Contribution (NDC), indienen.

Angola, volgens het World Resources Institute goed voor 0,36 procent van de totale uitstoot, moet dat nog doen. Volgens Martins zal het klimaatplan van Angola een stuk ambitieuzer zijn dan de draft die het land al in november 2015 voorstelde.

De volgende klimaattop (COP26) is door de coronacrisis uitgesteld van november 2020 naar 2021, maar de VN drongen aan bij de landen om nog dit jaar meer ambitieuze plannen te laten zien. ‘We zullen klaar staan om onze NDC eind dit jaar in te dienen, maar als er een uitstel voor de deadline komt, zullen we die wel gebruiken’, zegt Martins.

Het coronavirus heeft het momentum voor klimaatactie enigszins vertraagd, want slechts 11 landen (die in totaal 2,9 procent van de broeikasgassen uitstoten), hebben al een update van hun nationale plannen ingediend bij de VN.

In een verklaring van vorige donderdag zei Tanguy Gahouma-Bekale, de Gabonese voorzitter van de African Group of Negotiators (AGN) bij de klimaatgesprekken van de VN, dat de Afrikaanse landen momenteel worstelen met de beheersing van zowel de gezondheids- als de klimaatcrisis.

Hij hoopt dat dezelfde middelen die worden vrijgemaakt om COVID-19 te bestrijden, ook beschikbaar worden in de strijd tegen de klimaatcrisis. Hij zei ook dat de AGN Afrikaanse landen aanmoedigt om van hun klimaatplannen een prioriteit te maken.

Dit artikel is eerder verschenen op Climate Home News.