Annan moet hervormingen afzwakken
Thalif Deen
28 april 2006
, (IPS) - Er komt geen groep van kernlanden die de financiële knopen doorhakt in de Verenigde Naties. En de macht van het Administratief en Budgettair Comité, een invloedrijk orgaan met 191 leden, wordt niet ingeperkt. VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft die twee verregaande hervormingsplannen opgeborgen na protesten van de ontwikkelingslanden.
Annan gaf donderdag toe dat de voorstellen “bezorgdheid en weerstand” hadden opgewekt. Hij wil de plannen voorlopig “opzij leggen” zodat ze geen verdeeldheid kunnen zaaien.
Annan wil de logge VN-machine efficiënter maken. De Verenigde Staten en de Europese Unie staan achter de idee van de VN-baas om belangrijke beslissingen toe te vertrouwen aan een selecte groep van landen uit het Administratief en Budgetair Comité. Dat orgaan, dat over alle financiële kwesties oordeelt, telt 191 leden - elke lidstaat zetelt er in. Daarom laten beslissingen soms lang op zich wachten.
Annan wilde onderzoeken of “strategische discussies” niet kunnen plaatsvinden in “vergaderingen van een werkbare omvang, eventueel door het werk te verdelen.” De G77, de groep van de 132 ontwikkelingslanden in de VN, is samen met China niet te vinden voor dat voorstel. De Zuid-Afrikaanse ambassador Dumisani Kumalo insinueerde zelfs dat de Westerse landen naar een situatie willen als tijdens de apartheid in zijn land, toen een kleine groep van blanken alles te zeggen had over de zwarte meerderheid in Zuid-Afrika.
De VS en de Europese Unie gaan dan weer niet akkoord met de eis van de G77 om de twee voorstellen helemaal naar de papiermand te verwijzen. De VS willen dat de discussie later wordt voortgezet.
Sommige ontwikkelingslanden geloven dat de hervormingen die Annan voorstelt, door de VS op papier zijn gezet. De VS financieren 22 procent van het budget van de VS, en vinden dat ze daarom een initiatiefrecht hebben bij het nadenken over een efficiëntere besteding van dat geld.
Maar woensdag zei ook de Britse ambassadeur Emyr Jones Parry dat grote financiers als de VS, Japan, Duitsland en Groot-Brittannië meer zeggenschap moeten krijgen over financiële aangelegenheden. “Ze moeten zich realiseren dat we 82 procent van het budget financieren; we zullen ons de wet niet laten spellen door de draconische tactieken van de G77.”
De Zuid-Afrikaan Kumalo antwoordde daarop dat lidstaten die meer betalen, daarom niet meer te zeggen hebben binnen de VN. Dat druist volgens in tegen het handvest van de VN. Daarin staat dat elke lidstaat evenveel inspraak heeft.
De G77 verzetten zich ook tegen de dreiging van de VS, Japan en de Europese Unie droog te leggen zolang de hervormingen die de organisatie efficiënter kunnen maken, op zich laten wachten. Volgens Kumalo zouden de VN daardoor tegen 30 juni op zwart zaad kunnen zitten. (PD)