Annan wil internationaal waarschuwingssysteem voor alle rampen
Hilmi Toros
14 januari 2005
VN-baas Kofi Annan wil een internationaal waarschuwingssysteem dat niet alleen voor tsunami’s werkt maar bij alle mogelijke natuurrampen knipperlichten uitzendt.
We hebben een wereldwijd waarschuwingssysteem nodig voor alle bedreigingen. Bijvoorbeeld ook voor stormen en cyclonen, zei Annan gisteren (donderdag) op de VN-conferentie over Kleine Eilanden (SIDS) in Mauritius. Geen enkel deel van de wereld mag daarbij vergeten worden. We moeten mondiaal denken en maatregelen voorstellen die omvangrijk genoeg zijn.
Niet alle experts zijn het eens over de haalbaarheid van een alomvattend internationaal waarschuwingssysteem. Dat zou in theorie ook aardbevingen, droogtes, overstromingen, tropische cyclonen, orkanen, natuurlijke branden, vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen moeten kunnen voorspellen. Maar in de praktijk is niet alles te voorspellen.
De bestaande waarschuwingssystemen voor stormen bijvoorbeeld, kunnen makkelijk geïncorporeerd worden in het voorgestelde waarschuwingssysteem voor tsunami’s, zegt Michel Jarraud, de secretaris-generaal van de World Meteorological Organisation (WMO) aan IPS. Maar hij betwijfelt of dat een goed voor idee is voor andere natuurfenomeen. De focus kan verloren gaan.
Salvano Briceño, de directeur van het Secretariaat voor de Internationale Strategie tegen Rampen (ISDR) van de VN, vindt dat een internationaal waarschuwingssysteem alle natuurfenomenen kan en moet coveren. Volgens hem moet 10 procent van de tsunamifondsen die de VN nu verzamelt gebruikt worden om zo’n omvattend waarschuwingssysteem op te zetten. We beginnen niet van nul. In de Indische Oceaan bijvoorbeeld, bestaan er al waarschuwingssystemen voor overstromingen en cyclonen.
Het voorstel van Annan zal volgende week besproken worden op de Wereldconferentie tegen Rampenreductie in het Japanse Kobe. De kans dat de internationale gemeenschap daar met veel geld over de brug komt, is erg groot. De zeebeving in Azië heeft het onderwerp bovenaan de internationale agenda gekatapulteerd. De Wereldbank en de EU hebben al hun steun toegezegd voor een internationaal waarschuwingssysteem voor tsunami’s. Maar er heerst nog veel onduidelijkheid over de concrete uitvoering van het voornemen.
Volgens de VN stijgt het aantal mensen dat het risico loopt getroffen te worden door aardbevingen, droogtes, overstromingen, tropische cyclonen, orkanen, natuurlijke branden, tsunami’s, vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen per jaar met 70 tot 80 miljoen.
2004 was overigens een echt rampenjaar, onder meer met een recordaantal tropische stormen op het westelijk halfrond. De exacte verliezen voor 2004 moeten nog berekend worden, maar het is nu al zeker dat de kost van de natuurrampen hoger zal liggen dan de 60 miljard dollar schade in 2003. (MM)