Antarctica verliest 159 miljard ton ijs per jaar

Drie jaar van observaties tonen aan dat de ijsvlakte op Antarctica vandaag 159 miljard ton ijs verliest per jaar. Dat is het dubbele sinds de laatste metingen.

© ESA

Uit hoogtemetingen berekenden wetenschappers het verlies aan ijs op de Zuidpool.

Een team wetenschappers van het Britse Centrum voor Poolobservaties en Modelling hebben voor het eerst een volledige evaluatie gepubliceerd over het veranderende peil van het ijs op Antarctica.

Ze gebruikten daarvoor metingen van de CryoSat-2 satellietmissie van het Europese Ruimteagentschap, uitgerust met hoogtemeters die speciaal hiervoor werden ontworpen.

0,45 millimeter per jaar

Het smelten van de polaire ijskappen levert een belangrijke bijdrage aan de stijging van de wereldwijde zeespiegel. De nieuw gemeten verliezen van Antarctica alleen al zijn genoeg om de zeespiegel te verhogen met 0,45 millimeter per jaar.

De wetenschappers zien dat het onevenwicht nog steeds gedomineerd wordt door de smeltende gletsjers in de Amundsen Zee en West-Antarctica.

Tussen 2010 en 2013 verloren West-Antarctica, Oost-Antarctica en het Antarctisch Schiereiland respectievelijk 134, 3, en 23 miljard ton ijs per jaar.

Onomkeerbaar

De gemiddelde snelheid van het dunner wordende ijs op West-Antarctica is gestegen ten opzichte van eerdere metingen en het jaarlijkse verlies in dit gebied is nu een derde meer dan tijdens de vijf jaar die voorafgingen aan de lancering van de CryoSat-2 missie.

Dit gebied werd al langer genoemd als meest kwetsbaar voor de veranderingen in het klimaat. Deze resultaten laten zien dat de gletsjers van West-Antarctica zich terugtrekken en dat dit bijna zeker onomkeerbaar is.

“Hoewel we blij zijn dat we dankzij CryoSat de polaire ijskappen meer adequaat kunnen bewaken, gaat het hier om een zorgwekkende ontwikkeling”, reageert Andrew Shepherd van de Universiteit van Leeds, die de studie leidde. “Het is nieuw bewijsmateriaal dat dramatische veranderingen bezig zijn op dit deel van onze planeet, waar genoeg ijs aanwezig is om het zeeniveau met een meter te laten stijgen.”

De bevindingen werden gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.